erdogan (Array)
Külföld

Welt: Brüsszel visszatart egy Törökországról szóló kínos dokumentumot

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 25. 18:23

Az Európai Bizottság indoklás nélkül halogatja a Törökországról szóló új elemzésének megjelentetését, valószínűleg azért, mert a menekültválság miatt nem akarja bírálni az ankarai vezetést a közelgő választások előtt – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A brüsszeli bizottság az európai uniós tagsági feltételek törökországi érvényesülésének alakulását vizsgáló országjelentésében a berlini lap szerint azt írta, hogy súlyos hiányosságok tapasztalhatóak a vélemény-, és a gyülekezési szabadság területén, és nem csupán nem javult a helyzet az utóbbi két évben, hanem “visszalépés” történt.

A véleményszabadságot megkérdőjelezi az újságírókkal szembeni politikai nyomásgyakorlás, a jogszabályok korlátozó és pártpolitikai alapú értelmezése, és azoknak a pereknek a sorozata, amelyet Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő ügyvédei indítottak a sajtó képviselői ellen. A kormányzat megfélemlítésre törekvő gyakorlata nem csak újságírókat érint az Európai Bizottság szerint. A gyülekezési szabadságot aránytalanul nagy mértékben korlátozzák a törvények és a hatóságok, a demonstrációk rendőri biztosítását az erőszak túlzott mértékű alkalmazása jellemzi, a hatósági túlkapások elleni fellépés pedig nem megfelelő.

A török kormányt sokszor éri az a bírálat, hogy nem tesz elég erőfeszítést azoknak a külföldieknek a feltartóztatására, akik átutaznak Törökországon Szíria felé, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez. Ezzel kapcsolatban a brüsszeli bizottság kiemelte, hogy a “külföldi harcosok jelenségének” kezeléséhez erélyesen fel kellene lépnie a nemzetbiztonsági szolgálatoknak és a rendőrségnek.

A legálisan működő kurd pártot komoly atrocitások érik

Az Európai Bizottság különösen élesen bírálta Ankarát a kurd kisebbség helyzetét illetően. Az országjelentés szerint “sürgetően szükséges” újraindítani a békefolyamatot, mert a biztonsági helyzet “drámai mértékben romlott” az utóbbi időszakban. Azt is kiemelték, hogy súlyos atrocitások érik a legálisan működő, kurdbarát Népi Demokratikus Pártot (HDP) – számolt be a Welt am Sonntag.

A lap szerint az országjelentés bemutatását már kétszer elhalasztották, legutóbb éppen a napokban. Ennek oka az lehet, hogy az Európai Bizottság segítséget remél a török államfőtől a menekültválság kezelésében, és ezért inkább majd a november 1-jei parlamenti választás után adja ki az igen kritikus hangvételű elemzést.

Recep Tayyip Erdogan pártja, az Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) a HDP jó szereplése miatt veszítette abszolút többségét a legutóbbi, júniusi parlamenti választáson, és szakértők szerint az államfő és az AKP azért törekedett előre hozott választások kiírására, hogy visszaszerezze a többséget és az alkotmány módosításával elnöki rendszert vezessen be. Ez a rendszer Erdogan szándéka szerint tekintélyelvű lesz, és iszlamista vonásaiban a malajziai rendszerrel, a szabadság korlátozottságában pedig az orosz rendszerrel rokonítható – mondta a Welt am Sonntagnak Cengiz Aktar, az Istanbul Policy Center nevű isztambuli agytröszt kutatója. Szerinte Brüsszel Ankarának nyújtandó pénzügyi támogatása nem fogja maradásra bírni a Törökországban élő szíriai menekülteket. A szíriaiak ugyanis azért mennek el az országból, mert a török állam nem ad nekik menekült státust, így nem rendelkeznek a státushoz kapcsolódó jogokkal és munkavállalási lehetőséggel – mondta az elemző. Hozzátette, hogy “a világias középosztály exodusa” várható, ha Erdogannak sikerül megerősítenie hatalmát és kiépítenie autoriter, iszlamista rendszerét.

Törökország 1999 végén nyerte el az európai uniós tagjelölti státust. A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek. A brüsszeli bizottság nyomon követi a tagságra való felkészülés alakulását valamennyi tagjelölt esetében. Erről éves jelentésekben számol be, amelyekben értékeli, hogy az adott tagjelölt milyen mértékben képes eleget tenni a tagállamokkal szemben támasztott elvárásoknak, tagállami kötelezettségeknek. A jelentéseket az úgynevezett koppenhágai kritériumok részletes értékelése alapján állítják össze.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.