Nagyvilág

Több ezren tüntettek Izraelben a békéért

Több ezer izraeli tüntetett Tel-Avivban a palesztinokkal folytatott béketárgyalások újrafelvételét követelve szombaton, Jichák Rabin miniszterelnök meggyilkolásának huszadik évfordulója alkalmából. A tüntetést a Békét most mozgalom és a “kétállami megoldást” támogató több más csoport szervezte. A zsidó naptár szerint szombat este kezdődött az Izraelben annak idején hatalmas sokkot kiváltott merénylet évfordulója.

A menet az 1992-ben hivatalba lépett és 1995. november 4-én (Jigal Amír fanatikus ortodox zsidó által) agyonlőtt, 73 éves miniszterelnökről elnevezett Rabin térről indult. Amír ellenezte a Palesztin Hatóság létrejöttét eredményező 1993-as oslói megállapodásokat, amelyekért 1994-ben Jichák Rabint, Simon Peresz akkori izraeli külügyminisztert, későbbi államfőt és Jasszer Arafatot, a Palesztin Felszabadítási Szervezet elnökét Nobel-békedíjjal tüntették ki.

“Ma minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy folytassuk az utat, amelyről (Rabin halálával) 1995-ben letértünk” – mondta Anat Ben Nun, a Békét most szóvivője. “A mostani erőszakcselekmények teljes egészében azzal vannak összefüggésben, hogy 1995-ben nem folytattuk ezt azt utat” – jelentette ki.

Az egyik felvonuló, a 62 éves Tova K. elmondta: a kormány, az erőszak, a gyűlöletkeltés, a telepbővítések ellen, az arabok és palesztinok közötti tárgyalások folytatásáért jött tüntetni. “A helyzet soha nem volt ilyen rossz, a fő probléma pedig Benjámin Netanjahu kormányfő – mondta az asszony.

Izraelben és a palesztin területeken szeptemberben újabb erőszakhullám robbant ki, amelyben ebben a hónapban már 53 palesztin és nyolc izraeli halt meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik