Nagyvilág

Szlovénia is határzárra készül a menekültek miatt

Ha Horvátország továbbra is ellenőrizetlenül a szlovén határra szállítja a menekülteket, Ljubljana nem várja meg, hogy Németország és Ausztria lezárja határait előttük, hanem teljesen lezárja horvátországi határszakaszát – mondta Borut Bahor szlovén államfő újságíróknak a hétvégén. Kijelentette: a szlovén kormány nem engedheti meg, hogy miután más országok lezárják határaikat, azok, amelyek fogadják a menekülteket, “zsákutcába” kerüljenek, és több ezren feltorlódjanak náluk, akikről a továbbiakban nem tudnának megfelelően gondoskodni.

Az államfő azután nyilatkozott a sajtónak, hogy látogatást tett néhány szlovéniai befogadóállomáson.

A szlovén kormány az elmúlt néhány napban elégedetlenségének adott hangot, amiért Horvátország egyeztetés nélkül Szlovénia felé irányítja a menekülteket, akik nagy része a zöldhatáron keresztül lép be az országba. Ugyanakkor Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt mondta: Zágráb továbbra is azt teszi, amit eddig. Szlovéniának azt üzente, tegye ugyanazt, és szállítsa a migránsokat az osztrák határra.

Valamivel több, mint egy hét alatt Szlovéniában 62 235 illegális bevándorlót regisztráltak, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 37 ezer távozott.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik