Nagyvilág

Rekordszámú menekült érkezett Horvátországba

Szombaton 21 óráig 9569 menekült érkezett az opatovaci ideiglenes sátortáborba, továbbra is főleg a horvát-szerb határterületről, Bapska körzetéből. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta csaknem 250 ezer ember lépte át a szerb-horvát határt. A horvát hatóságok múlt péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a menekültáradatot, aminek következtében sokan a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódnak.

A szlovén rendőrség adatai szerint szombat éjfélig 9925 migráns lépte át a szlovén-horvát határt. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba. Vasárnapra virradóra, nulla órától újabbak érkeztek, a legtöbben, 2500-an a rigonce-harmicai határátkelőnél léptek be Szlovéniába, ahova újabb vonatokat várnak a szlovén hatóságok Horvátországból. A brezicei, dobovai és rigoncei befogadóállomásokon vasárnap reggel 7700 Közel-Keletről érkező menekült tartózkodott. Őket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra.

A magyar-horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában valamivel több, mint egy hét alatt 62 235 illegális menekültet regisztráltak, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 37 ezer menedékérő távozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik