Nagyvilág

A nemzeti konzervatívok győztek Lengyelországban az exit pollok szerint

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) győzött a vasárnapi lengyel parlamenti választásokon: az Ipsos által a leszavazott választók körében végzett felmérések (exit poll) szerint a nemzeti konzervatív párt a szavazatok 39,1 százalékát nyerte el, miközben a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 23,4 százalékát szerezte meg.

Az első exit pollok szerint 9 százalékot nyert a jobboldali Kukiz’15 mozgalom. A felmérések szerint az 5 százalékos bejutási küszöb felett végezhetett még a jobbközép Nowoczesna (Modern) párt (7,1 százalék), valamint az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL – 5,2 százalék). Nem érte el a koalíciókra vonatkozó 8 százalékos küszöböt, így a parlamenten kívül maradna az Egyesült Baloldal (ZL – 6,6 százalék), amelyet a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), a balliberális Te Mozgalmad (TR) és több kisebb baloldali tömörülés alkot. Nem kerülne be a parlamentbe a 4,9 százalékot nyert jobboldali-populista KORWIN sem.

Amennyiben a ZL és a KORWIN a végleges eredmények szerint sem éri el a bejutási küszöböt, a PiS 242 mandátummal többségben lesz a 460 fős alsóházban, és önállóan kormányozhat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik