Nagyvilág

Hollandia: Kelet-Európa túl keveset tett a menekültválság ellen

A hollandok töltik be hamarosan az EU elnökségét, Mark Rutte kormányfő ezért közölte, segítenek a határok megvédésében.

A kelet-európai országok tartoznak azzal a partnereiknek, hogy többet tesznek az Európai Unióba irányuló migránsáradat megfékezésére – jelentette ki szombaton Mark Rutte holland kormányfő. Egyben kérte azt is, hogy igazságosabban osszák el a menekülteket az uniós tagállamok között. Rutte ezt azután közölte, hogy tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

“Nem lehet, hogy az olyan országok, mint Svédország, Hollandia és Németország vállaljanak oroszlánrészt a menedékkérők befogadásában” – mondta Rutte a holland közszolgálati tévében szombaton, egy nappal a migránsválság miatt összehívott brüsszeli uniós csúcs előtt.

“Kelet-Európa túl keveset tett annak érdekében, hogy ellenálljon a menekülthullámnak. Nagy összegeket fektettünk be náluk, és most túl keveset tesznek” – jegyezte meg a kormányfő. Rutte kijelentette, az EU soros elnöki tisztét január 1-től betöltő Hollandia kész arra, hogy nagyobb segítséget nyújtson a külső határok biztosításában.

Az EU szegényebb, keleti tagállamai ellenálltak a menekülteknek megosztására vonatkozó javaslatoknak. Orbán Viktor kerítést építtetett a déli határon, amivel a szomszédos Horvátországra és Szlovéniára hárította át a problémát – jegyezte meg a holland kormányfő nyilatkozatát közlő Reuters.

Donald Tusk szerint az EU egyik legfontosabb feladata a kontinens határainak védelme. “Nincs a mérsékelt centrista politikai tábor számára fontosabb feladat, mint Európa külső határainak visszaállítása” – mondta Tusk, aki Rutte Liberális Pártjának kongresszusán vett részt Hágában. “Csak így tudjuk megállítani a radikálisokat a hatalom felé tartó menetelésükben” – tette hozzá Tusk, a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes pártok előretörésére utalva az MTI szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik