Nagyvilág

Totemoszlop-lopási ügybe keveredett a tlinglit törzs

Visszakapta ellopott totemoszlopát az alaszkai tlingit törzs. A kultikus tárgy két hollywoodi színész kerti dekorációja volt, innen került egy hawaii múzeum pincéjébe, az indiánoknak ők adták végül vissza.

John Barrymore, Hollywood aranykorának filmlegendája – Drew Barrymore színésznő nagyapja – 1931-ben az alaszkai partok menték utazott jachtjával, mikor arra utasította a hajó legénységét, hogy hozzanak el neki egy totemoszlopot egy elhagyott faluból – közölte Steve Langdon, az anchorage-i Alaszkai Egyetem munkatársa, aki régóta kutatja a témát.

Barrymore emberei három darabba fűrészelték az oszlopot, amit később a színész kaliforniai birtokának kertjében állított föl. Halála után Vincent Price horrorfilmsztár és felesége vették meg a kultikus tárgyat, ők is kerti dekorációnak használták, míg 1981-ben a honolului múzeumnak nem adományozták.

Langdon akkor kezdett érdeklődni a totemoszlop iránt, amikor egy alaszkai múzeumban megpillantotta, ahogy egy fotón Price a több mint 12 méter magas oszlop mellett áll.

“Egy ismert hollywoodi színészt láttam a kertjében, ahol a kaktuszok közül egy totemoszlop emelkedik ki! Sehogy sem illett oda” – mondta a kutató, aki megtudta, hogy temetkezéskor használták a kultikus tárgyat, melynek belseje egy férfi maradványait rejtette, amikor Barrymore felállította az udvarán.

A honolului múzeum nem tudta, hogy lopott műkincs van a birtokában. Langdon 2013-ban odalátogatott, megvizsgálta az oszlopot, majd az eredeti tulajdonos, a tlingit törzs engedélyével elindította a visszaszolgáltatási eljárást.

Csütörtökön a törzs hét tagja tradicionális öltözetben, szomorú dalokat énekelve ajándékokat adott át a múzeum képviselőinek köszönetképpen. A kultikus tárgy darabjait fadobozokba csomagolták, melyeket a múzeum dolgozói a ceremónia után lepecsételtek. A szállítmány pénteken indul a múzeumból, kedden kezdi meg útját Alaszka felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik