Nagyvilág

Rejtett halálbüntetésre ítélt rabok írtak a pápának

Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)
Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)
Hatszáz, életfogytiglani börtönre ítélt olasz remél amnesztiát a katolikus egyházfőtől.

Pénteki sajtóértesülések szerint a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt rabok azt írták Ferenc pápának, hogy az egész életre szóló börtön “embertelen” büntetés. A levél ötlete a 41 éves Giovanni Lentinié, aki egy calabriai börtönben raboskodik gyilkosság miatt. Az olaszországi rabok nem titkolt reménye, hogy a Ferenc pápa által decemberben kezdődő, az irgalmasságnak szentelt szent évben az olasz kormány vagy a parlament amnesztiát hirdet.

Olaszországban legutóbb 25 éve rendeltek el általános kegyelmet. II. János Pál  a 2000 jubileumi szent évben is amnesztiát szorgalmazott az olasz politikától, de eredménytelenül. 2006-ban viszont részleges büntetés-elengedéssel csökkentették az olasz rabok számát. Jelenleg az olasz büntetés-végrehajtási intézetekben mintegy 54 ezren vannak.

A katolikus egyházfő nemrég az amerikai kongresszusban a halálbüntetés eltörlését szorgalmazta és “rejtett halálbüntetésnek” nevezte az életfogytiglani ítéletet. A pápa az Egyesült Államokban felkereste hiladelphia legnagyobb börtönét. Akkor azt mondta, az egyház elkötelezett a kegyelem kérvényezése mellett.

Ferenc pápa megválasztása után, Húsvétkor a római fiatalkorúak börtönében elítéltek lábát mosta meg, tavaly ugyanezt a római Rebibbia börtönben. 2014 márciusában a nápolyi Poggioreale, júniusban a calabriai Castrovillari börtönben járt, idén nyáron pedig Bolivia egyik börtönében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik