barack obama (Array)
Külföld

Obama ötödszörre vétózott

24.hu
24.hu

2015. 10. 23. 06:33

Ezúttal a 612 milliárd dolláros védelmi költségvetést küldte vissza a kongresszusnak.

Megvétózta a 612 milliárd dollárra rúgó amerikai védelmi költségvetés tervezetét Barack Obama, visszaküldve azt a republikánus többségű kongresszus elé.

Az amerikai elnök érvelése szerint a tervezet, noha magasabb költségvetést irányoz elő a Pentagon számára harci felszerelésekre és személyzeti kiadásokra, elodáz bizonyos reformokat és nem teremti meg a védelmi kiadások finanszírozásának fenntarthatóságát hosszú távon.

A tervezet emellett megköti az elnök kezét olyan területeken, amelyeknek ő kiemelt szerepet szán, többek között megnehezíti a guantánamói börtöntábor bezárását.

A kongresszusban többségben lévő republikánus honatyák ezzel szemben azt hangoztatják, hogy a Demokrata Párt felelőtlenül a nemzetbiztonsági érdekek elé helyezi a pártpolitikát egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok növekvő fenyegetéssel néz szembe a világban.

Háborús pluszkiadás

Obama a republikánusok szemére vetette, hogy a védelmi kiadásokra 2011-ben megszabott felső határt megkerülve egy külön fejezetben mintegy 38 milliárd dollár többletforrásról rendelkeztek háborús kiadásokra.

Miközben a védelmi kiadásokat ma már mindkét párt emelni akarja, a demokraták a belföldi programok finanszírozását is növelni szeretnék.

Ez az ötödik alkalom Obama 2009-es hivatalba lépése óta, hogy elnöki vétót alkalmaz egy törvénytervezettel szemben, egyúttal a kongresszust irányító republikánusok és a demokrata elnök közötti költségvetési csatározások újabb fordulóját jelenti.

A republikánus törvényhozók eltökéltségüknek adtak hangot, hogy felülírják az elnöki vétót. Ehhez kétharmados többségre lenne szükségük a törvényhozás mindkét házában – a képviselőházban és a szenátusban – egyaránt. A Fehér Ház ezzel szemben biztos benne, hogy meg tudja szerezni a vétó fenntartásához szükséges számú szavazatot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.