Nagyvilág

Hároméves gyermek is meghalt a francia tömegkatasztrófában

1982 óta nem volt ilyen súlyos baleset Franciaországban. A nyomozók arra keresik a választ, mitől lobbanhatott hirtelen lángra az egész busz.

Már legalább 43 halottja van az elmúlt három évtized legsúlyosabb franciaországi buszbalesetének, amely pénteken reggel történt Bordeaux közelében – tudósít az MTI. Egy főleg idős embereket szállító busz teherautóval ütközött, mindkét jármű kigyulladt. Egy kétszer egysávos mellékúton rohantak egymásba egy dombos vidéken. Az áldozatok közt egy hároméves gyermek is van, akinek holttestét a kamionban találták meg.

A párizsi magyar nagykövetség az MTI-vel azt közölte, hogy nem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről.

Europress
Europress

A buszon a sofőrön kívül 48-an utaztak, közülük 41-en vesztették életüket. A kamion sofőrje is meghalt a balesetben, délután a nyomozók az ő hároméves gyermekének holttestét találták meg, feltehetően az apja mellett ült a baleset pillanatában.

Az égő buszból nyolc embernek sikerült kimenekülnie. Hárman úszták meg sértetlenül a balesetet, köztük a buszsofőr, aki viszont sokkos állapotba került. Ketten égési sérüléseket, ketten koponyasérüléseket szenvedtek.

Europress
Europress

A baleset körülményeiről egymásnak ellentmondó információk jelentek meg. A francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a kamion, amellyel a busz ütközött, fát szállított. Egy helyi képviselő szerint viszont a teherautóban nem volt rakomány. Egyes rendőrségi források arról is beszámoltak, hogy a kamion gázpalackokat szállított, ez okozta a tüzet, de a hatóságok ezt nem erősítették meg. Annyit lehet biztosan tudni, hogy a kamion hirtelen keresztbe fordult az úton, a busz pedig nem tudta kikerülni.

A nyomozók most arra keresik a választ, hogyan kapott ilyen gyorsan lángra az egész busz, miközben a motor a jármű hátsó részén helyezkedik el. A baleset egyébként egy nagyon veszélyes S-kanyarban történt, helyiek szerint nem ez volt az első komoly baleset itt.

Europress
Europress

1982 óta nem volt ilyen súlyos baleset Franciaországban – akkor 53-an haltak meg egy buszbalesetben, köztük 44 gyermek.

Az illetékes prefektúra pszichológusokból álló segítőszolgálatot állított fel a túlélők és hozzátartozók számára.

Europress
Europress

A francia állami vezetők együttérzésüket fejezték ki. Manuel Valls miniszterelnök, Bernard Cazaneuve belügyminiszter és Alain Vidalies közlekedési miniszter a helyszínre látogatott. A nemzetgyűlésben a képviselők délután egy perc csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. A német, a spanyol és a görög kormány is kifejezte együttérzését.

Áder János és a magyar külügyminisztérium is részvétet nyilvánított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik