Nagyvilág

Börtönbe zárnák az orosz kommunisták, aki felvállalja, hogy meleg

De csak a férfiakat. A javaslat már Putyin pártjában is kicsapta a biztosítékot.

Két orosz kommunista párti képviselő, Ivan Nyikicsuk és Nyikolaj Arefjev furcsa törvényjavaslattal állt elő: szerintük 20 ezer forintos pénzbüntetéssel kellene sújtani azt, aki nyilvánosan felvállalja, hogy meleg, aki pedig oktatási intézményben vagy kormányzati intézménynél dolgozik, azt 15 nap börtönnel is sújtanák ezért. A 71 éves Nyikicsuk azt mondta, a javaslatuk csak a meleg férfiakra vonatkozna. „Szerintünk a nők felelősségteljesebbek és jobban tudják kezelni az érzelmeiket” – jelentette ki.

A kommunista képviselők a Kreml-párti Izvesztyija napilapnak azt mondták, azért van szükség az általuk javasolt törvényre, mert a „melegpropaganda” tilalmáról szóló törvény, amit Putyin elnök 2013-ban írt alá, szerintük nem bizonyult hatásosnak. A törvényjavaslat azonban még az orosz parlamenti képviselők nagy részének is meredek lehet, ezért nem nagyon számít senki az elfogadására.

A szentpétervári Vitalij Milonov, aki a szexuális kisebbségek jogait korlátozó szabályokat eddig teljes mellszélességgel támogatta, most azt mondta a kommunisták felvetésére: „Nem börtönözhetünk be azért embereket, mert bevallják a szexuális irányultságukat. Persze ha propagandacéllal teszik, az más kérdés.”

Putyin pártjának, az Egységes Oroszország Pártnak az egyik képviselője ennél élesebben bírálta a kommunisták előterjesztését. „Túlmegy már az etikai normákon a homoszexualitáson való csámcsogás. Biztos vagyok benne, hogy nem fog átmenni ez a javaslat” – jelentette ki Alekszej Alekszandrov. „Akik ezzel foglalatoskodnak, túl messzire mentek. Azt tanácsolnám nekik, a homoszexuálisoknak és a homofóboknak is, hogy hagyják békén ezt a témát” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik