Nagyvilág

Az osztrákok feladták a határ őrzését

Úgy tűnik teljes egészségben feladták a határ őrizetét az osztrákok a szlovén-osztrák határ osztrák oldalán, Spielfeldnél, ugyanis a migránsok tömött sorokban gyalogolnak a Grazba vezető 67-es főúton Leibnitz és Ausztria belseje felé, mondta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Eközben az úttal párhuzamos vasúti töltésen is több száz menekült gyalogol Ausztriában. Erre azt követően került sor, hogy pénteken reggel újra kitörtek a migránsok a spielfeldi határállomáson, a senki földjén kialakított tranzittáborból.

A hatóságok arab, illetve angol nyelven folyamatosan hangosbeszélőn szólítják fel a menekülteket arra, hogy várják meg türelemmel az elszállításukra érkező buszokat, ám az emberek többsége türelmetlen és elindul gyalog Ausztria felé. A türelmetlenségre az is magyarázattal szolgálhat, hogy vannak akik három napja várakoznak a szlovén osztrák határon, Sentiljben, illetve Spielfelden kialakított tranzittáborokban.

Ugyanakkor a menet mellett egy páncélautó halad, amelyből ugyancsak hangosbeszélőn azt közlik a migránsokkal, hogy aki tovább akar utazni busszal, az menjen vissza a határátkelőhöz, ám láthatóan nem engedelmeskednek a felszólításra.

Miközben csütörtök este még az osztrák hatóságok folyamatosan ellenőrizték a spielfeldi autópálya-határponton áthaladó forgalmat, pénteken már zavartalanul haladtak át a járművek az autópálya-határátkelőn. A főúton található határátkelőn a menekülthelyzet miatt továbbra sincs forgalom.

Sokan abba a tudatban indulnak útnak, hogy már közel a cél, vagyis Németország. A többi között az MTI tudósítója is felvilágosított kérdésre válaszolva több migránst arról, hogy Németország több mint 250 kilométerre található Spielfeldtől. A menekültek megrökönyödve vették ezt tudomásul. A területet folyamatosan rendőrségi helikopterek ellenőrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik