Nagyvilág

A román ügyészség lezárta a forradalom aktáit

Az 1989-es események során történt bűncselekmények egy része elévült.

A román katonai ügyészség nem indít nyomozást az 1989-es forradalom kapcsán – tudósít az MTI. A mintegy ezer halálos áldozattal és több mint háromezer sebesülttel járó események kapcsán már eddig is több mint 4500 büntetőjogi per indult, de végül 112 ügyben, összesen 275 személy ellen emeltek vádat.

Azóta azonban a feltételezett bűncselekmények egy része elévült, egy másik része pedig valójában meg sem történt – állapította meg az ügyészség, amely így az aktacsomó lezárásáról döntött. A döntés ugyanakkor megtámadható a bíróságon, Teodor Maries, a forradalom áldozatainak emlékét ápoló egyesület vezetője közölte, hogy ezzel a lehetőséggel élni is fognak.

A romániai forradalom 1989. december 16-án kezdődött Temesváron, majd kiterjedt Bukarestre és más városokra is, míg végül Nicolae Ceausescu megbukott és kivégezték.

Az ügyészek úgy értékelték, hogy december 22-ig, amíg Ceausescu hatalmon volt, a karhatalmi erők keményen megtorolták a felkelést, majd a kommunista vezető elmenekülése után hatalmi űr és káosz keletkezett. A parancsnokok sokszor nem tudtak egymás parancsairól, így többször előfordult, hogy katonai alakulatok nyitottak egymásra tüzet azt feltételezve, hogy a másik oldalon a diktátor pártján álló ellenforradalmi erők állnak.

A strasbourgi emberi jogi bíróság januárban 832 500 euró kártérítést ítélt meg a forradalom 81 áldozatának azért, mert a román igazságszolgáltatás máig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket. Korábban már legalább hat esetben ítélte el ezért Romániát a strasbourgi bíróság. A temesvári felkelés vérbe fojtása ügyében egyébként már született jogerős ítélet: két volt tábornokot 15 év börtönre ítéltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik