Nagyvilág

A francia rendőrség felszámolta az utolsó nagy párizsi menekülttábort

Kiürítették a szanálásra ítélt gimnáziumot, ahol több mint hétszázan éltek elfogadhatatlan higiéniai körülmények között

Az embereket átmeneti szállásokon helyezték el. A jelentős rendőri jelenléttel végrehajtott akciónál nem volt incidens, az emberek nyugodtan távoztak, miután előző nap értesítették őket a táborhely kiürítéséről. Sokan csomagjaikkal kezükben hagyták el a helyet, ahol a bevándorlási hivatal munkatársai és szociális munkások segítették a hatóságok munkáját.

Az épület előtt 26 busz várt. A menekülteket azokkal vitték őket 12 befogadóközpontba, ahol mintegy 900 helyet készítettek elő nekik. A szanálásra ítélt volt gimnáziumba július 31-én költöztek be néhányan, majd számuk gyorsan kezdett növekedni: augusztus elején már százan voltak, szeptemberben pedig hétszázan, többségében szudáni, afgán és eritreai állampolgár, főleg férfiak. A táborban élő néhány nőt a párizsi önkormányzat fokozatosan helyezte el az elmúlt hetekben különböző szálláshelyeken.

Nem aludtunk egész éjjel, el akarunk innen menni.

Ezt mondta franciául egy fiatal a Le Monde című napilapnak. Egy önkéntes segítő szerint amióta a hatóságok bejelentették a kiürítést és az emberek elhelyezését, a migránsok izgatottak. A párizsi prefektus közölte, a hatósások mindenkit elhelyeznek és mindenki esetével külön foglalkoznak. A kiürítést azzal indokolta, hogy “nem normális, hogy a köztársaság ilyen körülmények között hagyjon élni embereket”. Szerint a migránsok 98 százaléka menedékkérelmet nyújt be.

Személyi papírokat mindenkinek. Kevesebb rendőrt, több okiratot!

Ezt kiabálta néhány migráns, mielőtt beszállt a buszba, amely elszállította. Ez volt az utolsó nagy illegális migránstábor a francia fővárosban. Júniusban egy metrómegálló közelében, szeptember közepén pedig az Austerlitz rakparton számoltak fel a hatóságok illegális sátortáborokat. Az ezeken a helyeken élő 2200 embert befogadóközpontokban helyezték el.

A gimnáziumban kialakult menekülttábor felszámolását hetek óta készítette elő az állam, miután egyre több ember élt elviselhetetlen körülmények között az egykori tantermekben kialakított hálótermekben. Az épületet egy segítő egyesület találta az utcán élő migránsoknak, s a környéken élők szolidaritása ellenére, akik ellátták az embereket, feszültség alakult ki az emberek között, gyakoriak voltak a verekedések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik