Nagyvilág

Új-Zéland több menekültet akar az országban látni

A következő három évben a tervezettnél jóval több szíriai menekültet szeretne befogadni, mondta Bécsben a csendes-óceáni ország egyik magas rangú politikusa.

Az osztrák parlament felsőházába ellátogató új-zélandi delegáció élén álló Annette King arról beszélt, hogy amennyiben továbbra is töretlenül erős marad a menekülthullám, akkor hazája évente akár 60 ezer embert is befogadna.

A jelenleg ellenzékben lévő új-zélandi Munkáspárt (Labour Party) helyettes vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az ország bevándorlási szabályai meglehetősen szigorúak, elsősorban a képzett embereket részesítik előnyben.

A Magyarországnál nagyjából háromszor nagyobb területű, 4,4 millió lakosú Új-Zélandra földrajzi helyzetéből adódóan csak nagyon kevés menekült érkezik, ugyanakkor az elszigetelt országot többen bírálják amiatt, hogy területén évente mindössze 750 külföldi rászorulónak engedélyezi a letelepedést.

Új-Zéland a következő 3 évben 750 szíriai menekült befogadását vállalta nemrég, az első száz közülük három csoportban jövő év januárjában, márciusában és májusában érkezik majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik