Nagyvilág

Tüntettek a menekültek ellen Horvátországban

Mintegy százan tüntettek a kelet-horvátországi Bródban (Slavonski Brod) csütörtökön a város mellett épülő, téliesített tranzitközpont ellen, írta a Vecernji List horvát napilap internetes oldalán.

A város központjában összegyűlt kisebb tömeg “Állítsuk meg a menekülteket Bródban”, “Etetitek a menekülteket, miközben a szlavóniaiak éheznek”, valamint “Ne felejtsük el Tomislav Salopeket” feliratú transzparensekkel vonult az utcára.

Utóbbi felirat arra a Tomislav Salopekre vonatkozik, akit az Iszlám Állam egyiptomi csoportja végzett ki még augusztusban. A horvát fiatalembert július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. A 31 éves, kétgyermekes szlavóniai férfi egy olaj- és gázlelőhelyek feltárásával foglalkozó francia cég munkatársa volt.

Hrvoje Macan, a tüntetés egyik szervezője a sajtónak úgy nyilatkozott: ennek a helynek egyetemi városnak kellene lennie, nem pedig gyűjtőközpontnak. “A bródiaknak maguknak kell eldönteniük, mi történik a városukban” – mondták többen is a tüntetők közül.

“Nincs semmi kifogásunk a menekültek és rászorulók ellen, de nem hozhatnak a városunkba munka- és katonaképes migránsokat, amikor így is túl sok szegény él itt” – hangsúlyozták.

Bródban ötezer ember befogadására alkalmas, téliesített tranzitközpontot tervez létesíteni a horvát kormány az INA horvát olajipari vállalat egykori raktárépületében, az ipari zónában. A város lakói azt sérelmezik, hogy erről senki sem kérdezte meg őket.

A szeptember közepétől tartó, Horvátországot sújtó migrációs nyomás óta először rendeztek bevándorlóellenes megmozdulást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik