Nagyvilág

Putyin egyezkedésbe kezd a Pentagonnal

Rövidesen megkezdődik a katonai adatok cseréje Oroszország és az Egyesült Államok, valamint szövetségeseik katonai illetékesei között az Iszlám Állam szíriai pozícióiról, jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az egyeztetés folyamatban van erről, és közel állnak hozzá – mondta csütörtökön Szocsiban, az úgynevezett Valdaj-csoport tanácskozásán, amelyen bel- és külföldi politikai szakértők és üzletemberek vettek részt. Az adatcserét Moszkva hetek óta szorgalmazza.

Az elnök hangsúlyozta: a Szíriában végrehajtott orosz katonai fellépés segít Damaszkusznak abban, hogy politikai megoldást találjon a válságra. Putyin azt is szükségesnek tartja, hogy a szíriai vezetés felvegye a kapcsolatot azokkal az ellenzéki erőkkel, amelyek készek a párbeszédre és arra, hogy a kormányhadsereg és a kurdok egyesítsék erőiket. Elismerte ugyanakkor, hogy nem csak az iszlamista szélsőségesek, hanem részben a belső szíriai feszültségek is felelősek a válságért.

Putyin a hallgatóság előtt kijelentette: “fellebbenti egy kicsit a fátylat a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tartott tárgyalásairól”. Elmondta: feltette a szíriai elnöknek a kérdést, hogy miként tekintene egy olyan fegyveres ellenzéki erőre, amely ténylegesen kész harcolni az Iszlám Állam ellen, és Oroszországtól ugyanolyan támogatást kapna, mint a kormányerők. A válasz az volt, hogy “pozitívan tekintene rá”.

Aszad – a külföld meglepetésére – Moszkvában járt kedden, és az iszlamisták elleni hadműveletekről, valamint a konfliktus kilátásairól tárgyalt az orosz vezetőkkel. A Fehér Ház bírálta, hogy Moszkvában “vörös szőnyeggel” fogadták a szíriai elnököt. Az orosz államfő más témákról beszélve leszögezte, hogy folytatni kell a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a hadászati fegyverzet csökkentéséről.

Putyin hangsúlyozta, hogy az egyoldalú visszalépés ettől a megállapodástól veszélybe sodorja az egész (fegyverkorlátozási) rendszert egy nagyon nehéz helyzetben. Mint mondta, az amerikai ballisztikus rakétavédelmi rendszer kiterjesztése fenyegetést jelent Oroszország (katonai) nukleáris képességeire, és a Kelet-Európára kiterjesztett (amerikai) rakétapajzs támadó fegyverként is használható.

Az elnök kijelentette: aggasztja, hogy közeledik Oroszország határai felé a NATO katonai infrastruktúrája. A kelet-ukrajnai válságról szólva azzal vádolta meg Kijevet, hogy nem teljesíti az úgynevezett minszki megállapodások kulcsfontosságú pontjait. Hangsúlyozta, hogy csak ennek a nemzetközi megállapodásnak a végrehajtása vezethet el a válság megoldásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik