Nagyvilág

Összeesküvésnek tartják a Ferenc pápa agydaganatáról szóló híreket

Figyelemelterelésről és hiteltelenítésről beszélnek a Vatikánban.

Maga Ferenc pápa és a vele hírbe hozott orvos is cáfolta azokat a híreket, miszerint agydaganata lehet az egyházfőnek. A történtekről nyilatkozó bíborosok szerint valakik összeesküvést szőttek a pápa ellen.

Előzőleg a Quotidiano Nazionale olasz hírportál közölte, hogy Ferenc pápának jóindulatú agydaganata van és egy japán orvos kezeli.

Fukusima Takanori japán orvosprofesszor stábja közleményben szögezte le, hogy az idegsebész soha nem vizsgálta Ferenc pápát, mindösszesen két alkalommal, a Vatikánban tartott általános audienciákon találkozott vele.

A rémhírek hatására a vatikáni sajtótájékoztatón újságírók ritkán látott tömege jelent meg, Ferenc pápa állítólagos betegsége pedig elterelte a figyelmet a püspöki szinódusról, melyről eredetileg az esemény szólt volna. A L’Osservatore Romano szentszéki napilap szerint nem is volt véletlen az álhír időzítése.

Victor Emanuel Fernandez argentin érsek szerint az volt a cél, hogy hiteltelenné tegyék és gyengének tüntessék fel az egyházfőt, szerinte a támadás azoktól indult, akiknek „ez a pápaság nem tetszik”.

Pasquale Laurito újságíró szerint a felelősség nem kizárólag a sajtót terheli, az újságíróknak gyakran a Vatikánból szivárogtatnak ki bizalmas híreket és dokumentumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik