Nagyvilág

Hitler felelősségéről vitáznak az izraeliek és a palesztinok, Németország is beszállt

Benjamin Netanjahu szavait izraeli történészek is történelemhamisításnak nevezik.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, durva vita bontakozott ki az izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök között – Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy Hitler nem akarta kiirtani a zsidókat, eredetileg csak száműzte volna őket, de egy palesztin vallási vezető, Hádzs Amin al-Huszeini jeruzsálemi főmufti tanácsára döntött a hatmillió ember halálát követelő „végső megoldás” mellett. Mahmúd Abbász erre felháborodottan úgy reagált, hogy az izraeli kormányfő még Hitlert is felmentené bűnei alól, csak azért, hogy a palesztinoknak ártson.

A szürreális vitába Németország is beszállt, Steffen Seibert, Merkel kancellár szóvivője azt mondta:

Minden német tisztában van a nácik gyilkos fajgyűlöletének történelmével, amely a civilizációval való szakításhoz, a holokauszthoz vezetett. Nem véletlenül tanítják ezt a német iskolákban, erről soha nem szabad elfeledkezni. Nem látom az okát annak, hogy bármilyen módon változtassunk történelmi nézeteinken. Tudatában vagyunk annak, hogy az emberiségellenes bűnökért kizárólag minket terhel a felelősség.

Az Atlantic emlékeztet arra, hogy Hádzs Amin al-Huszeini jeruzsálemi főmufti valóban Hitler szövetségese és megrögzött antiszemita volt. Nézetei a mostani feszült ciszjordániai helyzetben is előkerülnek.

Netanjahu szerdán finomított meglehetősen súlyos kijelentésén, azt mondta: „nem volt célom, hogy felmentsem Hitlert az európai zsidóság elpusztításának felelőssége alól. Hitler volt felelős a hatmillió zsidó megöléséért, ő hozta meg a döntést” – közölte, de hozzátette: abszurd lenne figyelmen kívül hagyni al-Huszeini szerepét, aki bátorította, sőt sürgette Hitlert, Ribbentropot, Himmlert és másokat az európai zsidóság elpusztítására. „Számos bizonyíték van erre, ideértve Eichmann helyettesének vallomását a nürnbergi perben” – mondta.

Izraeli történészek azonban elutasították Netanjahu szavait, Meir Litvak, a tel-avivi egyetem professzora egyenesen a történelemhamisítás csúcsának nevezte az elhangzottakat. Azt mondta: Hitlert nem kellett győzködnie al-Huszeininek, a náci vezető már a II. világháború előtt folyamatosan arról beszélt, hogy „ha háború tör ki és azt a zsidók kezdik, az a zsidó faj elpusztításához fog vezetni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik