AppleMark
Külföld

Áttörték a kerítést a menekültek Szlovéniában: felhatalmazást kapott a hadsereg

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 21. 06:28

. Dobovánál a menekültek dulakodtak a katonákkal, Sentiljnél áttörték a kerítést.

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget az ország határainak megvédésére. Dobovánál a menekültek dulakodtak a katonákkal, Sentiljnél áttörték a kerítést.

A horvát média szerint szerdára virradóra több incidens történt migránsokkal Szlovéniában. Éjfél után a rendőrök mintegy ezer menekültet tartóztattak fel Rigonce közelében, két kilométerre a Dobova határátkelőtől. Illegálisan átlépték a zöldhatárt, és befogadóközpontokba szállították őket regisztrálásra.

Dobovánál a buszokra felszállni igyekvő menekültek dulakodni kezdtek a szlovén katonákkal, többen megsérültek.

Éjfél előtt egy-másfél órával mintegy kétezer – más hírek szerint 4500 – menekült áttörte az osztrák határon fekvő Sentiljnél a kerítését.

A szlovén kormány szerint a hatóságok nem tudják kezelni a menekülthullámot, naponta legfeljebb 2500 migránst tudnak befogadni. Miro Cerar miniszterelnök szerint ehhez képest hétfőn több mint nyolc-, kedden délig pedig további hatezer migráns érkezett szlovén területre, és nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül jutott be az országba.

Elfogadták a kétharmados törvényt

A képviselők az ehhez szükséges kétharmados többséggel – 66 támogató szavazattal, öt voks ellenében – módosították a honvédelmi törvényt, újabb hatáskörökkel ruházva fel a hadsereget a menekültválság idejére, de legfeljebb három hónapra, nyitva hagyva a lehetőséget az időtartam meghosszabbítására.

A katonák segíteni fogják a rendőrséget a 670 kilométer hosszú szlovén-horvát határon, amely egyben a schengeni övezet határa is. A rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, korlátozhatják is az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhetnek tömegek megfékezésében, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé számukra.

Szlovénia tranzit

A katonák eddig a határsávtól legfeljebb 50-100 méterre tartózkodhattak, és a rendőrség munkáját legfeljebb technikailag vagy logisztikailag segíthették.

A magyar-horvát zöldhatár lezárása után a Horvátországba érkező menekültáradat a szlovén határ felé vette útját. A Közel-Keletről, javarészt a háború sújtotta Szíriából Törökországon és Görögországon át érkező bevándorlók jelentős része Németországba vagy Ausztriába akarnak menni, és Szlovéniát tranzitországnak tekinti, ugyanúgy, mint Macedóniát, Szerbiát vagy Horvátországot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.