Nagyvilág

Trump-Carson csata zajlik a republikánusoknál

Két név tűnik jelenleg reálisnak a republikánus elnökjelöltségért folyó harcban. Persze a februári előválasztásokig még bármi történhet, sok víz lefolyik még a Mississippin.

Donald Trump és Ben Carson egyaránt 20 százalék fölötti támogatottsággal, a többiektől messze elszakadva vezetik a republikánus elnökjelöltek népszerűségi listáját – derült ki a CNN és az ORC közvélemény-kutató keddi közös felméréséből.

Trump 27, a 8 százaléknyit erősödött Carson pedig 22 százalékon áll, vagyis a párttársaik mintegy fele rájuk voksolna. Mi több, a republikánus tábor csaknem kétharmada rájuk szavazna az első vagy a második helyen a párt elnökjelöltségéért folytatott előválasztási küzdelemben.

Carly Fiorina üzletasszony egy látványos, de rövid emelkedést követően, a múlt havi 15 százalékos támogatottságából 11 pontot vesztett, ami holtversenyben csak a hetedik helyre elegendőn.

Hová lett a kis Bush?

A harmadik helyen Jeb Bush volt floridai kormányzó Marco Rubio floridai szenátorral osztozik, 8 százaléknyi támogatóval. Őket Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó és Rand Paul kentucky-i szenátor követi 5 százalékkal, majd Fiorina, Chris Christie New Jersey-i kormányzó és Ted Cruz texasi szenátor következik 4 százalékkal. John Kasich ohiói kormányzó 3, Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor 2, Lindsey Graham pedig 1 százalékon áll.

A politikusok következő tévévitáját október 28-án rendezik. A CNBC által főműsoridőben közvetített összecsapáson 10 politikus vehet részt – írja az MTI.

A USA Today 30 politikai szakértő véleménye alapján az aspiránsok között felállított, kedden közölt erősorrendje a következő: 1. Trump, 2. Carson, 3. Rubio, 4. Cruz, 5. Bush, 6. Fiorina, 7. Kasich, 8. Christie, 9. Paul, 10 Huckabee, 11. Bobby Jindal louisianai kormányzó, 12. Santorum, 13. Graham, 14. George Pataki volt New York-i kormányzó, 15. Jim Gilmore volt virginiai kormányzó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik