Nagyvilág

Trócsányi dzsihádista cigányoktól retteg, a minisztérium magyarázkodik

Egy brüsszeli konferencián sikerült elképesztő eszmefuttatásba bocsátkoznia a magyar igazságügyi miniszternek. Hétfőn már megírtuk, hogy Trócsányi László szerint megvan annak a kockázata, hogy az európai romák csatlakozzanak a szíriai harcokhoz a dzsihádisták vagy más radikális csoportok oldalán.

A minisztérium közleményben reagált, azt írják, hogy „az elmúlt hetekben bebizonyosodott, hogy a magyar kormány migrációs válsághelyzet kezelésével kapcsolatos politikája sikeres. Kiderült, hogy ezt azok is kezdik belátni, akik korábban bírálták. Amikor egész Európában egyre józanabbá válik a helyzetről kialakult diskurzus, nem szokatlan, ha a minden alap nélkül vagdalkozó, szélsőséges erők már nem válogatnak a módszerek között.”

Majd hozzáteszik, hogy a „közismerten tendeciózus cikkeket megjelentető EUobservertől sem meglepő ezért, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter 2015. október 19-én Brüsszelben rendezett konferencián elhangzott szavait saját fantáziájának megfelelően kiegészítve tálálja. A tárcavezető a magyar EU-elnökség alatt elfogadott európai roma keretstratégia megvalósítása érdekében szólalt fel, ennek során sem a dzsihádistákat, sem Szíriát nem említette. Az Igazságügyi Minisztérium az esetet minden határon túlmenő provokációnak tartja, és szükség esetén jogi lépéseket tesz.”

Egy másik aspektusra

Az Átlátszó egyik blogja, az Így írnánk mi átfogó cikkel jelentkezik Trócsányi-témában, a miniszter a luxemburgi uniós elnökség által szervezett konferencián adott elő, aminek a címe „A büntető igazságszolgáltatás válasza a radikalizációra” volt. A beszélgetést a BBC újságírója, Diana Madill moderálta.

A blog idézi Trócsányit, mi is így teszünk:

Én egy másik aspektusra szeretném felhívni a figyelmet, amiről eddig nem volt szó. A radikalizmus azonban más csoportokat is érinthet. Európában egy 10-12 millió roma lakosság él. Az Európai Unió soros elnöksége alatt nagyon kiemelt programként tekintettünk az Európai Unió roma keretstratégiájára. Úgy érezzük, hogy rendkívül fontos dologról van szó. 12 milliós közösség Európában, le vannak szakadva, az ők társadalmi felzárkóztatásuk rendkívül fontos, hisz ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak. Tehát szeretném, ha az Európai Bizottság a roma keretstratégia programot a jövőben is kiemelt programként tekintené.

A miniszter nem arról beszélt, hogy az európai romák Szíriába terveznek menni, hogy ott dzsihádistának álljanak. Hogy akkor miért erről írt az EUObserver, az akár a szinkrontolmács hibája is lehetett, ugyanis az angolban az „amiről eddig nem volt szó”-ból „that’s something new” lett, ami a meglepő gondolati ugrás előtt tényleg úgy hangzik, mintha maga a bemutatott jelenség lenne új.

A többi hozzászóló is a dzsihádról és a dzsihádistákról beszélt, ez is bekavarhatott, így a radikalizáción önmagában is lehet a hozzájuk való csatlakozást érteni. De Trócsányi a blog szerint nem beszélt dzsihádistákhoz csatlakozó romákról.

Itt az egész konferencia végighallgatható, tessék csak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik