Nagyvilág

Több tucat rendőrt öltek meg és raboltak el a tálibok Afganisztánban

Megöltek 20 rendőrt, másik 19-et pedig elraboltak tálib harcosok egy észak-afganisztáni körzet ellenőrzéséért folyó összecsapások során, közölték kedden hivatalos források.

A harcok során 12 tálib szélsőséges is életét vesztette. Abdul Baki Hasimi, Farjáb tartomány parlamenti elnöke elmondta, hogy az összecsapások hétfő este törtek ki Gormács körzetében, amelyet vasárnap óta tartanak ellenőrzésük alatt a tálibok. Mint mondta, a harcokban mintegy 2 ezer tálib vesz részt.

Az afgán hadsereg egyik szóvivője beszámolt arról, hogy az elrabolt 19 rendőr között van a körzeti rendőrkapitány is. Hozzátette, hogy a szélsőségesek ellen harcoló katonák támogatására erősítést küldtek.

Afganisztán amerikai inváziója után, azaz az utóbbi 14 évben a tálibok hagyományosan a déli és keleti országrészben rendelkeztek nagyobb befolyással, ám ez az utóbbi hónapokban megváltozott. Szeptember végén a szélsőségesek elfoglalták Kunduz székvárost, ami a tálib rezsim hatalmának 2001-es megdöntése óta a lázadók legnagyobb katonai sikere volt, igaz, a hadsereg három nappal később visszafoglalta az észak-afganisztáni települést. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik