Nagyvilág

Szijjártó a török EU-tagság mellé állt

szijjártó eu (Array)
szijjártó eu (Array)
A magyar külügyminiszter Ankarában haverkodott a törökkel. Mohács és Eger a múlté, most már teljes mellszélességgel kiállunk a menekültek millióit ellátó Törökország mellett.

Magyarország támogatja Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak és a török vízumliberalizációnak a gyorsítását, hiszen az Ankarával való együttműködés kulcsfontosságú a menekültválság kezelésében – közölte kedden az MTI-vel Szijjártó Péter.

A külügyminiszter elmondta, hogy az Ahmet Davutoglu török kormányfővel és Feridun Hadi Sinirlioglu török külügyminiszterrel Ankarában folytatott tárgyalásainak fő témája a bevándorlás volt. Törökország a világon a legtöbb menekültet befogadó ország, és “egyúttal az európai bevándorlási válság kezelésének kulcsországa” – mondta Szijjártó. Szerinte ha Ankara nem látná el a menekültek millióit, akkor az kezelhetetlen migrációs nyomást jelentene Európára.

Valamit valamiért

Magyarország ezért szorgalmazza, hogy minél előbb állapodjon meg az unió és Törökország egy olyan akciótervről, amiben rögzítenék, hogy Ankara milyen támogatást és együttműködést vár a több millió menekült ellátásáért cserébe. Szijjártó elmondta, hogy Magyarország az Ankara és Brüsszel közötti gyors megállapodásért támogatja, hogy még az idén több fejezetet megnyissanak Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain, a magyar kormány a török vízumliberalizáció felgyorsításához technikai segítséget is nyújt. Magyarország azt is támogatja, hogy az EU vegye át a török menekülttáborok finanszírozását, illetve ha új táborok építésére van szükség, akkor azokat is finanszírozza.

Mint mondta, török kollégájával a több mint két órán át tartó megbeszélésükön egyetértettek, hogy a menekültek jelentette kihívás hosszú távon fennmarad, és fontos, hogy a válság okait kezeljék. Erősíteni kell a régióban a terrorszervezetek elleni küzdelmet. Fontos a széles politikai párbeszéd, és az, hogy mielőbb létrejöjjön egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai káosz mélyülésének elkerüléséért.

Pénz, pénz, gazdaság

Szijjártó elmondta, hogy tárgyalásain a kétoldalú kérdésekről, mindenekelőtt a gazdasági együttműködésről is szó volt. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavalyi rekordja után a magyar export az idei év első hét hónapjában tovább növekedett – mondta el.

Szerinte heteken belül megkezdi működését az Eximbank isztambuli képviseleti irodája, és 153 millió dolláros hitelkeret nyílik meg a magyar-török vállalatközi együttműködések támogatására. Hozzátette, a két ország közötti kereskedelem növelését vetíti előre, hogy novembertől heti kettőre nő az Isztambul és Budapest közötti közvetlen tehervonat-forgalom. Elmondta, hogy Magyarország szeretné, ha az autóipar és az elektronikai ipar mellett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar terén is erősödne a magyar export Törökország irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik