Nagyvilág

Muszlimellenes kijelentés miatt állt bíróság elé a francia szélsőjobb vezetője

A Nemzeti Front támogatói biztosan nem fordulnak el a párttól emiatt, Marine Le Pen azonban szélesebb körű támogatottságra törekszik.

Kedden elkezdődött Marine Le Pen bírósági tárgyalása. A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője ellen egy öt évvel ezelőtti kijelentése miatt indítottak eljárást, mert a muzulmánok utcai imádkozását a második világháború alatti német megszálláshoz hasonlította. Rasszista gyűlöletkeltés miatt kell bíróság elé állnia.

Le Pen a tárgyalás megkezdése előtt kijelentette, hogy semmilyen törvénysértést nem követett el, politikai vezetőként pedig jogának, sőt kötelességének tartja, hogy kifejtse álláspontját egy ilyen kérsében. Politikai elemzők szerint a bírósági tárgyalás még kedvezhet is Marine Le Pen megítélésének, aki az áldozat szerepében jelenhet meg választói előtt. Thomas Guenole politikai szakértő elmondta: a Nemzeti Front jelenlegi támogatói biztosan nem fordulnak el emiatt a párttól, Marine Le Pen azonban pártja szélesebb körű elfogadtatására törekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik