Nagyvilág

Két és fél ezer menekült toporog a szlovén-osztrák határon

Aránylag olajozottan zajlik a menekültek átadása Szlovéniából Ausztriába, de azért így is feltorlódott a tömeg a határon. A hadseregek is besegítenek a helyszíni tudósítások szerint.

Mintegy 2500 menekült várta kedden délután az osztrák határ menti Šentiljben, a szlovén hatóságok tranzittáborában, hogy átkelhessen Ausztriába – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Eközben a határ osztrák oldalán található táborban csak néhány száz migráns vár arra, hogy továbbszállítsák az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadóállomásokra.

A szlovén táborba folyamatosan érkeznek a menekültek, a buszok ingajáratban közlekednek a horvát és az osztrák határ között. A szlovén rendőrség szerint mindig az osztrák hatóságoktól függ, hány menekültet indítanak el a szlovén oldalról az onnan 400 méternyire lévő osztrák táborba.

Az eljárás a következő: az osztrákok telefonon közlik, hogy hány embert tudnak fogadni, szlovén oldalon pedig összeállítanak egy csoportot, és a migránsok átgyalogolnak a határon. Egyszerre általában 50-100 embert fogadnak az osztrákok.

Kedd reggeltől kora délutánig mintegy 300 migráns kelhetett át, de hétfőn a 2500-at is meghaladta azok száma, akiket fogadtak az osztrákok. Az MTI tudósítója szerint a szlovén és az osztrák hadsereg katonái is segítik a menekültek ellátását, illetve az osztrák oldalon nagy erőkkel bővítik a tranzittábort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik