Nagyvilág

A donyecki szakadárok is megkezdték a fegyverzetkivonást

Az ukránok szerint viszont nehézfegyvereket rejtenek el az ütközőzónában.

Az önkényesen kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” megkezdte a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi fegyverek kivonását a front menti övezetből – jelentette a szakadárok hírügynöksége a „népköztársaság” védelmi minisztériumára hivatkozva.

Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok védelmi miniszterhelyettese hétfőn felvázolta a fegyverzetkivonás tervezett menetét: azt mondta, előbb Debalceve körzetében, majd a frontvonal déli részén, végül Donyeck városánál végzik el a műveletet. Keddi közleményük szerint ígéretükhöz híven elkezdték a fegyverzetkivonást Debalcevénél, a művelet állításuk szerint az EBESZ ukrajnai megfigyelőinek felügyelete mellett zajlik.

Egyelőre azonban sem Ukrajna, sem az EBESZ-misszió nem erősítette meg, hogy Donyeck megyében valóban megkezdték volna a tüzérségi fegyverek kivonását a front menti övezetből. Olekszandr Motuzjanik, az ukrán elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője azt mondta: az ukrán katonai felderítés és az EBESZ-küldöttség értesülései szerint megsértik a fegyverzetkivonásra vonatkozó előírásokat és nehézfegyvereket rejtenek el az ütközőzónában.

A szóvivő ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők is megkezdték a fegyverzetkivonást a front Debalcevével átellenben lévő oldalán, Artemivszk közelében.

Luhanszk megyében már két héttel ezelőtt elkezdte mindkét fél a fegyverzetkivonást, Donyeck megyében viszont mindeddig halogatták ezt a szakadárok arra hivatkozva, hogy a katonák állítólag továbbra is támadásokat hajtanak végre ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik