Nagyvilág

A brit miniszterelnök Orbán Viktor pártjára állt

A brit miniszterelnök a múlt heti európai uniós csúcstalálkozóról rendezett hétfő esti alsóházi vitanapon az ellenzéki Liberális Demokraták vezetője, Tim Farron kérdésére – utalva arra, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek – kijelentette, hogy Európa külső határainak védelme nem a brit kormány és nem személyesen az ő felelőssége.

Orbán Viktorra bízom, hogy (ebben az ügyben) megvédje magát, de annak, amit a magyar miniszterelnök és mások is mondanak, az a lényege, hogy Európának van egy külső határa, és Európának be is kell bizonyítania, hogy van külső határa, nehogy azt lehessen hinni, hogy az Európai Unióba könnyű és kockázatmentes út vezet, fogalmazott David Cameron.

Hozzátette: véleménye szerint azok az országok, amelyek csatlakoznak a már Európában tartózkodó menekültek belső elosztását célzó uniós mechanizmushoz, ezzel éppen e veszélyes utazásra ösztönzik a menekülteket.

A brit kormányfő bejelentette azt is, hogy karácsonyig ezer szíriai menekült érkezhet Nagy-Britanniába a brit kormány által kezdeményezett önálló áttelepítési program keretében. Cameron elmondta: eddig 260 menekültet telepítettek át a szíriai határok környékén működő táborokból.

A brit kormány a nemrégiben bejelentett hivatalos terv szerint a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig összesen húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.

London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem.

Álláspontja ugyanis az, hogy így a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton juthatnak el Nagy-Britanniába, és nem kell segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra.

A hétfő esti parlamenti vitában Cameron indulatosan visszautasította az anglikán egyház többtucatnyi püspökének előző nap nyilvánosságra került felhívását, amely az áttelepítési programban szereplőnél sokkal több szíriai menekült befogadására szólította fel a brit kormányt.

A levél szerint, amelyet 84 püspök írt alá, évente legalább tízezer, vagyis öt év alatt akár 50 ezer menekült befogadására is lenne lehetőség Nagy-Britanniában. Az anglikán vallási elöljárók szerint ez lenne az érdemi válasz arra az emberi szenvedésre, “amelynek naponta tanúi vagyunk”.

A brit kormányfő azonban a hétfői alsóházi vitában kijelentette, hogy a püspökök álláspontja “nem helytálló”. Hozzátette: a levél aláíróinak “talán más országokat kellene inkább felszólítaniuk segélykötelezettségeik teljesítésére”, mert Nagy-Britannia a maga részéről maradéktalanul eleget tesz vállalásainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik