Nagyvilág

Törökország „nem koncentrációs tábor” és több pénzt akar

Törökország nem koncentrációs tábor, és nem lesz hajlandó hosszú távon elszállásolni azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió nem fogad be – jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő hétfőn, egy nappal azután, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a kérdésről. A miniszterelnök az A Haber televízió élő adásában leszögezte: országa nem fogadja el az Európai Unió azon ajánlatát, hogy pénzért cserébe letelepítse a migránsokat.

“Ezt megmondtam Merkelnek. Nem lehet Törökországtól azt várni, hogy koncentrációs táborrá változzon, és az összes menekült a területén maradjon” – hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy az “illegális migrációt ellenőrzés alatt kell tartani”.

“A szükségletek növekedhetnek”

Davutoglu szerint az uniónak az eddig kilátásba helyezett 3 milliárd eurós összegnél többet kellene adnia Törökországnak a menekülthelyzet kezelésére. Hangsúlyozta: ezt az összeget a Törökországnak mint EU-tagjelöltnek járó előcsatlakozási alapból folyósítanák, de ahhoz további forrásokat kell hozzátennie Brüsszelnek, mivel “a szükségletek növekedhetnek”.

A török kormányfő kitért arra, hogy szerinte azonnal meg lehetne nyitni hat újabb fejezetet az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásain. Uniós vezetők a menekültválság kezelésében való együttműködésért cserébe megígérték az 1999 decembere óta uniós tagjelölt Törökországnak a tárgyalások folytatását. Ciprus hétfőn azonban már jelezte, hogy a maga részéről továbbra is ellenzi ezt, mivel szerinte nem szűntek meg azok az okok, amelyek miatt blokkolta e tárgyalásokat.

Davutoglu a hétfői interjúban kiemelte: az Európai Unió pozitív álláspontot képvisel Törökország azon kérésével kapcsolatban, hogy a török állampolgárok 2016. július végétől vízum nélkül utazhassanak be az unió területére, de “világos kép csak jövőre fog kialakulni” ezzel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik