Nagyvilág

Gyűlölködő kommentek miatt nyomoz a német rendőrség a Facebooknál

Kritikusai szerint nem bánik megfelelően a gyűlölködő kommentekkel a Facebook. A hamburgi ügyészség a cég három menedzsere ellen rendelt el nyomozást, a gyanú: közösség elleni izgatás – írja a Spiegel.de.

A nyomozás tárgyát azok a a gyűlölködő kommentek képzik, melyeket a Facebook nem töröl. A közösségi oldalt már többször kritizálták amiatt, hogy nem képvisel konzekvens álláspontot az erőszakos, bántó, uszító megjegyzésekkel szemben. Uszító kommentek miatt már születtek bírósági ítéletek korábban is, az viszont most először fordul elő, hogy a társaság vezetői ellen nyomoznak. Az ügyben érintett lehet Shane Crehan, a Facebook dublini központjának menedzsere és két kaliforniai vezető, mivel ők hárman vannak bejegyezve a Facebook német vállalatának vezetőiként.

A feljelentést benyújtó würzburgi ügyvéd, Chan-jo Jun elmondta: a Facebook elősegíti etnikailag sértő büntetendő tartalmak terjesztését, állítólag ő maga már több mint 60 esetben fordult a közösségi oldalhoz valamilyen módon sértő, törvénytelen tartalmak miatt. Az ügyvéd szerint a Facebook nem törölte ezeket a kommenteket, mivel nem álltak ellentétben az oldal közösségi alapelveivel, ezért fordult az igazságszolgáltatáshoz.

Angela Merkel német kancellár szeptember végén, New York-ban egy ENSZ álatal szervezett rendezvényen ült egy asztalnál Mark Zuckerberggel, a Facebook alapító-vezetőjével. A kancellár megragadta az alkalmat, hogy rákérdezzen a moderálás kérdésére. A Facebook feje azt mondta, már dolgoznak az ügyön.

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik