Nagyvilág

A horvátok mindenképpen megpróbálják rátolni Szlovéniára a menedékkérőket

Milanovic miniszterelnök szerint Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket. Fogadják is, csak nem tudnak akármennyit.

„Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket, különben ellenőrizetlenül fognak beáramlani az országba” – mondta hétfőn Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azután, hogy Szlovénia korlátozta a menedékkérők befogadását.

Ausztria ugyancsak korlátozott mértékben fogad embereket, Szlovénia pedig el akarja kerülni, hogy területén torlódjanak fel a menekültek. A horvátok ennek ellenére beengedik a menedékkérőket és a szlovén határhoz viszik őket, noha – mint arról nemrég hírt adtunk – százak rekedtek a határon, akiket a szlovén hatóságok egyelőre nem engednek továbbhaladni.

Banko Ostojic horvát belügyminiszter szerint hazájának nincs más választása, minthogy a menedékkérőket a schengeni övezet határára, a horvát-szlovén határra szállítsák. Szlovénia szerint a horvát kormány ezzel megszegte azt az egyezséget, miszerint ők határozzák meg a menedékkérők befogadásának ütemét.

Ostojic arról is beszélt, hogy ahhoz, hogy a horvát határon fal épüljön, az Európai Uniónak kell döntést hoznia, de ezzel beismernék, hogy Görögország nem alkalmas arra, hogy ellássa a schengeni feladatokat és betartsa az uniós szabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik