Nagyvilág

Trump szerint ha ő lett volna az elnök 2001-ben, az ikertornyok most is állnának

Az akkori elnök, George W. Bush öccse visszaszólt: szerinte Trumpnak annyi fogalma van a hadügyekről és a külpolitikáról, mintha társasjátékot játszana.

„Ha én lettem volna akkor az elnök, a bevándorláspolitikámmal még a szeptember 11-i merényletet is meg lehetett volna előzni” – mondta Donald Trump vasárnap a Fox News adásában. A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns Jeb Bush-sal vitázott, akinek testvére, George W. Bush volt az Egyesült Államok elnöke, amikor terroristák utasszállító gépeket vezettek a World Trade Center tornyaiba. Jeb Bush szintén harcba szállt azért, hogy a Republikánus Párt őt indítsa a jövő évi elnökválasztáson.

„Nagyon, nagyon kemény vagyok az illegális bevándorlással kapcsolatban” – mondta Trump. „Szerintem ha az én kezemben lettek volna a dolgok, ezek az emberek be se jutottak volna az országba” – fejtegette.

Bush erre azt mondta: „a testvéremnek egy válsághelyzetre kellett reagálnia, és azt tette, amit egy elnöktől el lehet várni. Egyesítette az országot, megszervezte a tennivalókat és a biztonságunkat, ezt senki nem tagadja. Az amerikaiak túlnyomó többsége ezt gondolja” – közölte. „Mr. Trump a jövő héten talán már azt fogja mondani, hogy Roosevelt volt a hibás azért, hogy a japánok megtámadták Pearl Harbort” – tette hozzá.

Jeb Bush szombaton a CNN adásában is bírálta Trumpot, akinek szerinte semmilyen hadügyi vagy külpolitikai tapasztalata nincs, úgy bánik ezekkel a kérdésekkel, mintha társasjátékot játszana: „jön az Iszlám Állam, legyőzi Aszadot, majd jönnek az oroszok, kiiktatják az Iszlám Államot – ez teljesen komolytalan hozzáállás” – mondta Bush.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik