Nagyvilág

Szlovénia nem tud tömegeket beengedni

Azt kérték a horvátoktól, szerbektől és macedónoktól, hogy lassítsák a menedékkérők átengedését.

Szlovénia nem tud korlátlan számú menedékkérőt fogadni, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell az áradatot – mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára.

Közölte: Horvátország azt kérte Szlovéniától, hogy naponta ötezer embert fogadjon, miközben Ausztria jelezte, hogy napi 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. Az államtitkár szerint ez veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését, ezért csak annyi embert engednek be, amennyien tovább is tudnak menni.

Az M1 tudósítója vasárnap este arról számolt be, hogy a szlovén intézkedés miatt feltorlódtak a menedékkérők a szerb-horvát határon, Opatovacban már mintegy ötezren várakoznak.

Az osztrák határ mentén, Sentiljben több ezer négyzetméteres tranzittábort alakítottak ki a szlovén hatóságok. Több ezer ember elhelyezésére alkalmas sátrakat állítottak fel és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak. Az emberek többnyire néhány órát, de legfeljebb egy napot tartózkodnak ott, amíg az osztrák hatóságok átengedik őket. A menedékkérők innen gyalog teszik meg az utat Ausztriába, ahol egy hasonló táborban helyezik el őket, majd buszokkal viszik tovább Bécs, Graz, Klagenfurt és Salzburg felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik