Nagyvilág

Oroszország azt próbálgatja, hogy le tudna-e válni az internetről

Attól tarthatnak, hogy a nyugati országok befolyásoló eszközként használhatják ellenük a világhálót.

Oroszország vizsgálatokba kezdett, hogy megállapítsák: le tud-e válni az ország a világhálóról – tudósít a brit Telegraph.

Az Er Telecom orosz internet-szolgáltató igazgatója elmondta, hogy a kommunikációs minisztérium és a hírközlési hatóság teszteket rendelt el, melynek során blokkolni kellett a külföldi adatforgalmat és vizsgálni, hogy a belföldi adatforgalom így is működőképes marad-e. Orosz tisztségviselők azonban tagadták, hogy utasítást adtak volna ilyen vizsgálatokra, a felvetést annyival intézték el, hogy az igazgató szavait kiragadhatták a környezetükből.

Ugyanakkor tavaly júliusban már volt hasonló teszt – akkor a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat vizsgálta, hogy használható marad-e Oroszországon belül az internet, ha elvágják a külföldi kapcsolatokat. A vizsgálatot Vlagyimir Putyin rendelte el, az eredmények fényében pedig megerősítették a hálózati infrastruktúrát.

Andrej Szoldatov biztonsági szakértő azt mondta: az orosz vezetés attól tarthat, hogy a nyugati országok az internetet befolyásoló eszközként használhatják. Az országnak egyébként szigorú internetszabályozása van, a kormány bármilyen oldalt elsötétíthet, szélsőséges tartalomra vagy gyermekvédelemre hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik