Nagyvilág

Görögország nem hajlandó együttműködni Törökországgal a határvédelemben

A két ország határvitában áll egymással, Ciprasz szerint az együttműködés a határok elismerését jelentené. Ezzel Merkel válságkezelési tervének is adtak egy pofont.

Görögország semmi szín alatt nem hajlandó együttműködni Törökországgal az uniós határ külső védelmében az Égei-tenger keleti részén, ahol a legtöbb menekült átkel az Európai Unió területére. Erről Alekszisz Ciprasz tájékoztatta Angela Merkelt a Welt am Sonntag című német lap szerint.

A lap úgy tudja, a német kancellár telefonon egyeztetett a görög miniszterelnökkel. A térségben az embercsempészek szinte háborítatlanul tevékenykednek, a görög fél viszont arra sem hajlandó, hogy összehangolja a törökökkel a járőrözési tevékenységet, nemhogy közösen végezzék azt. Ugyanis határvitában állnak Törökországgal és Ciprasz közvetve sem szeretne a határ elismeréseként értelmezhető gesztusokat tenni.

A Welt am Sonntag szerint a görögök elzárkózása súlyos csapás Merkel válságkezelő tervére, melynek egyik központi eleme a görög-török uniós határ védelmének erősítése lenne. A kancellár már csak Erdogan török államfőre számíthat. „Ha Erdogan intézkedik, a balkáni migrációs útvonal 5-6 nap alatt elnéptelenedik” – mondta a lapnak Merkel egy név nélkül megszólaló bizalmasa.

A lap szerint Merkel normális körülmények között nem utazott volna Törökországba két héttel a parlamenti választás előtt, de Erdogan ezt szabta a menekültválság kezelését célzó uniós akcióterv támogatásának egyik feltételéül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik