Nagyvilág

Szlovénia is lépett, leálltak a vonatok

A magyar-horvát zöldhatár lezárása miatt szünetel a vasúti közlekedés Horvátországgal,

Szlovénia felfüggesztette a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, számítva arra, hogy a migránsok tömege Horvátország felől Szlovénián át akar eljutni Nyugat-Európába a magyar-horvát zöldhatár lezárása után. A szlovén vasúttársaság döntése határozatlan időre szól.

Néhány órával azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten közölte, lezárják magyar-horvát zöldhatárt éjféltől, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy Zágráb életbe lépteti a C-tervet, a szlovén határa szállítja a migránsokat, nem irányít több menedékkérőt a magyar határa.

A Szerbia felől belépő migránsokat az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) viszik, és három helyen, a macelji és a muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán léphetnek be Szlovéniába – tette hozzá Ostojic. Elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv sem közös, hanem csak horvát terv.

Ha nincs vonat…

Horvátország autóbuszokkal szállítja a migránsokat a szlovén határra. Szombat hajnal óta már hét ilyen autóbusz érkezett két határátkelőhelyre. A szlovén rendőrség szóvivője reggel közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy egy migránsokkal teli busz – nem tudta megmondani, hogy ez hány embert jelent – Gruskovjéba érkezett, ahol elkezdődött az érkezők regisztrálása. Azóta hat busz érkezett a Gruskovjétól körülbelül ötven kilométerre északkeletre lévő Petesházára (Petisovci), amely a horvátországi Muraszerdahellyel szemben van.

A hat buszon lévő körülbelül háromszáz ember felét helyben regisztrálják, a többieket pedig a néhány kilométerrel északabbra lévő Hosszúfaluba (Dolgavas) vitték tovább. A regisztrálás után a migránsokat egy fogadóközpontba szállítják tovább az osztrák határ mellé, ahonnan már bárhova mehetnek tovább. Nem hivatalos értesülések szerint körülbelül minden hat órában újabb menekültcsoport érkezik majd Szlovéniába Horvátországból.

 

Szlovénia egy hónapja, amikor az országot elérte az első jelentős migránshullám, már bevezette ugyanazt az intézkedést, amelyet most, akkor ez egy-két hétig volt érvényben. Karl Erjevac szlovén külügyminiszter pénteken beszélt osztrák hivatali kollégájával, Sebastian Kurzcal, aki azt mondta neki, hogy Ausztria nem vezet be különösebb ellenőrzést a határán addig, amíg Németország fogadja a migránsokat. “Ha Németország lezárja határait, akkor Szlovénia fontolóra veszi, hogy változtat a migránsok átvonulására vonatkozó politikáján. Felkészültünk egy új hullámra egyebek között a logisztikában is” – mondta Erjevac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik