Nagyvilág

Orbán: egy magyar élet nem jár mindenkinek, csak aki megdolgozik érte

A miniszterelnök szerint Görögország lehetetlen helyzetbe hozott bennünket és Ausztriát.

„Európa értékeit védelmezzük” – ezzel a címmel közölt interjút a német Focus Orbán Viktorral.

A lap emlékeztetett arra, hogy a magyar miniszterelnök húszmillió menekülttel számol és „párhuzamos társadalmakra” figyelmeztetett. Az interjúban Orbán arról beszélt, hogy Görögország nem tartotta be a schengeni szerződés előírásait, amivel lehetetlen helyzetbe hozták Magyarországot és Ausztriát.

„Meglehet, hogy ez egyeseknek nem tetszik” – mondta Orbán azzal kapcsolatban, hogy hazánk ettől a héttől kezdve a horvát határon is „érvényesíti a schengeni szerződés előírásait”, ahogy a szerb határon is szeptember közepe óta.

A miniszterelnök azt mondta: az Európai Unió 2000-ben kitűzött céljai nem valósultak meg, de így is Európa a legjobb hely a világon. Ugyanakkor egyensúlytalanság alakult ki Brüsszel és a tagállamok között, ez a mai problémák egyik forrása. A menekültkérdésben “inkompetens, tanácstalan benyomást keltünk, mert Brüsszelből várjuk a megoldást, ami azonban nem fog jönni” – mondta.

Orbán szerint a hatáskörök nyílt vita, illetve az államok beleegyezése nélkül, “lopakodva” kerülnek Brüsszelhez, egy hatalmas bürokratikus gépezet alakult ki, amely a saját logikáját követi és nem partnerként, hanem vetélytársként kezeli a nemzetállamokat. “Helmut Kohl volt német kancellár soha nem ezt akarta, ő a kis nemzetek legnagyobb barátja volt, és a kisebb országok soha egy német kancellár iránt sem viszonyultak akkora bizalommal, mint Kohl iránt” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy “ez a bizalom elveszett”. Az egyensúlyt “gazdasági rendszerünk válsága” bontotta meg, a hiba nem Junckerben vagy Merkelben van, hanem a gazdasági válság rossz kezelésében – fejtette ki.

A kormányfő szerint a menekültpolitikának tagállami hatáskörben kell lennie. “Mindenkit megillet az emberi méltósághoz és a biztonsághoz fűződő jog, de egy német élet vagy egy magyar élet nem jár mindenkinek, csak azoknak, akik megdolgoztak érte” – jelentette ki. Szerinte a keresztényi felelősség azt jelenti, hogy hozzá kell segíteni az embereket ahhoz, hogy folytathassák eddigi életüket, és a keresztény ember elsősorban a gyermekei, szülei, szomszédjai és hazája iránt tartozik felelősséggel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik