Nagyvilág

Obama: a szélsőségeknek csak egy nem kirekesztő szíriai kormány vethet véget

Az amerikai elnök elítélte az Izraelben kitört erőszakhullámot.

A szíriai rendezés keretében elvi és stratégiai nézetkülönbségek vannak az Egyesült Államok és Oroszország között – mondta pénteki washingtoni sajtóértekezletén Barack Obama. „A két ország között csak abban van egyetértés, hogy miként kell megelőzni az esetleges konfliktust, ha az amerikai és az orosz katonai gépek egymás közelében tartózkodnak a szíriai légtérben” – jelentette ki az elnök.

Obama szerint a szíriai polgárháború „mágnesként vonzza a szélsőségeseket” és annak csak egy legitim, nem kirekesztő kormány létrehozását eredményező politikai megoldás vethet véget.

Az elnök az Izraelben kitört erőszakhullám miatt súlyos aggodalmának adott hangot. „A lehető legerőteljesebben elítéljük az ártatlanok ellen irányuló erőszakot” – közölte. Fontosnak nevezte, hogy a térség vezetői csillapítsák az olyan hangokat, melyek a helyzet további romlásához vezethetnek.

Barack Obama korábban arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalóasztalhoz ülni Észak-Koreával, ha az felszámolja atomprogramját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik