Nagyvilág

Újabb japán atomreaktort indítottak újra

fukusimai erőmű (Array)
fukusimai erőmű (Array)
A fukusimai katasztrófa idején állították le az összes japán atomerőművet. Most lendületet vett az újraindítási láz. A japán kormány szerint eléggé megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Újraindították a szendai atomerőmű második blokkját is csütörtökön. Japánban így már két atomreaktor üzemel a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után leállított 43 reaktor közül. A déli Kjúsú szigeten lévő kétreaktoros szendai erőmű első blokkját augusztusban indították újra, miután a reaktor megfelelt a “világ legszigorúbb biztonsági előírásainak”, amiket Tokió dolgozott ki.

Az üzemeltető Kyushu Electric Power társaság (KEPCO) a múlt hónapban fejezte be a 157 fűtőanyagrúd behelyezését a 890 megawatt teljesítményű reaktorba, szerdán pedig már csak a végső biztonsági ellenőrzéseket végezte.

12 óra és hasad

A reaktor az újraindítást követő 12 órán belül éri el a stabil, tartható maghasadási szintet. A blokk által termelt energiát október 21-től vezetik a villamosenergia-rendszerbe. Ezután folyamatosan emelik a teljesítményét, amit újabb ellenőrzések követnek. A maximális teljesítményén november közepétől kezd üzemelni a reaktor – áll a KEPCO közleményében.

A társaság elnöke közölte, a lehető legnagyobb hangsúlyt fektetik a biztonságos működésre. A szendai erőmű második reaktorának jobboldali főturbináját a létesítmény 1985-ös megépítése óta nem cserélték, ami aggodalmakra adhat okot. A KEPCO szerint az ezzel kapcsolatos munkákat csak 2018-ban kezdik meg, addig viszont garantált a létesítmény biztonságos működése.

Vége a kétéves atomcsendnek

Az erőmű első blokkjának augusztusi újraindításával véget ért egy közel kétéves szünet az atomenergia-termelésben. A japán kormány további, az új és szigorú szabályozásoknak megfelelő reaktorok beindítását tervezi. Korábban az idén a Shikoku Electric Power társaság egyik, és a Kansai Electric Power társaság két másik blokkja is megkapta az engedélyeket az újraindításhoz.

Abe Sindzó miniszterelnök 2012-es hatalomra jutása óta a fukusimai katasztrófa miatti társadalmi ellenkezés dacára is a reaktorok újraindítása mellett kardoskodik, azzal érvelve, hogy a gazdasági szükségszerűség ezt kívánja. A szigetország a 2011-es szerencsétlenség előtt áramigényének nagyjából 30 százalékát fedezte atomenergiával, és azóta javarészt a földgáz- és kőolajimport növelésével kénytelen pótolni a hiányzó kapacitásokat. Ennek pedig még a nyersanyagok világpiaci árának esése ellenére is hatalmas gazdasági ára van.

A 2011. március 11-i földrengés és szökőár után a Fukusima-1-es erőmű három reaktorának magja leolvadt. A katasztrófa okozta sugárszennyezés miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát, és a történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról. A katasztrófa egyik következményeként két éve mind a 43 üzemképes japán reaktort leállították, biztonsági rendszereik megújításáig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik