Nagyvilág

Ciprasz törökországi regisztrációs pontokkal tenne keresztbe az embercsempészeknek

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azt javasolja, hogy az emberéletek megmentése érdekében Törökországban is állítsanak fel európai uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat, úgynevezett hot spotokat – jelentette csütörtökön a görög média.

A baloldali miniszterelnök szerint ezzel a lépéssel részben véget lehetne vetni az embercsempészek tevékenységének. Ciprasz hangsúlyozta: azok a bevándorlók, akik menedéket akarnak kérni, ily módon közvetlenül és biztonságosan Európába jöhetnek, és nem kell kockára tenniük az életüket azáltal, hogy az Égei-tengeren útnak indulnak a görög szigetekre.

Égei-tengeri szigetek: sok menekült, kevés pénz

Ciprasz a csütörtök esti brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó résztvevői elé akarja terjeszteni javaslatát, amelyről már szerda este telefonon egyeztetett Angela Merkellel is. A német kancellárral folytatott beszélgetésen Ciprasz egyúttal sürgette az égei-tengeri görög szigetek pénzügyi támogatását. Ezekre a területekre az utóbbi tíz hónapban több mint 450 ezer migráns érkezett.

A tervek szerint öt égei-tengeri szigeten – Leszboszon, Híoszon, Számoszon, Léroszon és Kószon – létesítenek majd hot spotokat. A leszboszi regisztrációs központ már majdnem kész van, de a többi is hamarosan működőképes állapotba kerül. Olaszországban Lampedusa szigetén, továbbá Pozzallo, Porto Empedocle, Trapani, Augusta és Taranto városokban készülnek hot spotok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik