Nagyvilág

Belenyúlhatott a kasszába, őrizetbe vették a volt moldovai kormányfőt

A politikust azután vették őrizetbe, hogy a Corneliu Gurin főügyész kérésére a volt szovjet utódállam parlamentje Filat parlamenti képviselői mentességének feloldásáról szavazott. A kormánykoalícióban résztvevő Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) elnöke immunitásának megszüntetése mellett 79 honatya szavazatott a 101 tagú törvényhozó testületben. Ezután a volt kormányfőt azonnal 72 órás őrizetbe vették.

Az ügyészségi vizsgálat szerint Vlad Filat részese volt az “Évszázad rablása” néven elhíresült ügynek. A korrupciós ügy főszereplője egy bizonyos Ilan Shor üzletember, akinek a nevéhez fűződik, hogy több mint egymilliárd dollárt sikerült eltulajdonítani a moldovai bankrendszerből. Shor írásbeli önfeljelentést tett, amelyben azt állította: annak idején mintegy 250 ezer dollárt juttatott Filatnak, hogy miniszterelnökként az ő vállalkozásait részesítse előnyben különféle ügyletek számára. Ha bizonyítást nyernek a miniszterelnökkel szembeni vádak, akár tizenöt évi börtönbüntetésre ítélhetik.

Az ügyészség mostani határozott fellépésében és a parlamenti szavazás eredményében vélhetően a heves társadalmi tiltakozási hullám is közrejátszott. A földrész egyik legszegényebb államában az ellopott egymilliárd dollár egyes becslések szerint az éves GDP egynyolcadát teszi ki. Az állam emiatt kénytelen volt mentőcsomaggal kisegíteni a bankokat, a bűncselekmény érzékenyen érintette a helyi valutának, a lejnek az árfolyamát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik