Nagyvilág

Az oroszok szerint sikeres az Iszlám Állam elleni fellépésük

Törökország szerint viszont nagy hibát követtek el, amikor beszálltak a konfliktusba az Aszad-rezsim oldalán.

A felderítési adatok az Iszlám Állam visszavonulását jelzik – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Hozzátette: mérsékelték a légicsapások hevességét, mert a szíriai kormányhadsereg sikeres offenzívába kezdett.

Közölte, hogy a hadműveletek során az orosz harci gépek Damaszkusz tartományban megsemmisítettek egy légvédelmi rakétarendszert, amelyet az Iszlám Állam a szíriai kormányhadseregtől zsákmányolt és megsemmisítettek egy álcázott támaszpontot is, ahol géppuskával és aknavetővel felszerelt harci járművek voltak.

Hama tartományban egy tüzérségi üteget semmisítettek meg. Ezzel kapcsolatban a szóvivő azt mondta: az álcázás módja alapján megállapítható, hogy a dzsihádisták soraiban profi harcosok is vannak, akik jó katonai felkészítést kaptak.

Aleppo tartományban az Iszlám Állam egyik parancsnoki központjára mértek csapást, amely egy kétemeletes épületben volt berendezve, Idlíb tartományban pedig egy taposóaknákat gyártó üzemet találtak el.

Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter eközben arról beszélt, hogy nagy hibát követett el Oroszország, amikor beavatkozott a szíriai konfliktusba az Aszad-rezsim oldalán. Szerinte a beavatkozásnak semmi haszna nem lesz, csak azt a folyamatot késlelteti, amely révén Szíria kikerülhetne a káoszból.

Sinirlioglu szerint Törökország és Szaúd-Arábia egyetért abban, hogy támogatni kell a szíriai ellenzéket és kijelentette, hogy Aszadnak semmilyen szerepe nem lehet az átmenetben sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik