Nagyvilág

Listázták az oroszok a bombázandó szervezeteket

Miközben a szír kormányerők nekilódultak Damaszkuszban és Aleppóban, az irániak haderőt építenek fel Szíriában, az oroszok pedig szépen listázták, mely szervezeteket bombázzák.

Oroszország damaszkuszi nagykövete szerdán közzétette az orosz légierő által Szíriában bombázott fegyveres csoportok listáját, és kijelentette, hogy a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) kivételével a Nyugat által lázadóknak nevezett fegyveresek “szélsőségesek” és “terroristák”. Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat a kormányerőkkel együttműködve. A nyugatiaknak azonban nem tetszett, hogy az oroszok mérsékeltként számon tartott erőket is támadtak.

Alekszandr Kinscsak nagykövet elmondta, hogy az orosz légierő az Iszlám Állam mellett az al-Kaida szíriai szárnyát, az an-Nuszra Frontot is támadtáék. A nagykövet szerint “az úgynevezett mérsékelt csoportok az esetek többségében a vallási szélsőségesség táplálta bűncselekmények politikai leplezésére szolgálnak”. Kinscsak azzal vádolta meg a kormánnyal szembenálló Dzsais Al-Iszlám tagjait, hogy rakétavetős támadásaik révén civilek százainak haláláért felelősek.

Szerinte az orosz gépek egyebek mellett “az an-Nuszra Front egykori harcosaiból álló” Dzsais as-Sám állásait is támadják, ami főként Aleppóban tevékenykedik. A nagykövet az Ahrar as-Sam milícia tagjait is terroristáknak nevezte. Ez az egyik legnagyobb szíriai felkelőszervezet, amely korábban megpróbált mérsékeltnek tűnni a Nyugat szemében. Az Ahrar as-Sam része a magát a “Hódítás hadseregének” nevező iszlamista koalíciónak, amelynek tagja az an-Nuszra Front is.

Damaszkuszban fellángoltak a harcok

Az orosz légierő támogatását élvező szíri hadsereg offenzívát indított szerdán a felkelők ellen Damaszkusz környékén. Katonai források szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők előrenyomultak a Dzsobar nevű peremkerületben és megpróbálják visszavonulásra késztetni a Damaszkusz egy részét bekerítő felkelőket. “A hadsereg reggel katonai műveletet kezdett azzal a céllal, hogy kiterjessze a biztonsági sávot a fegyveres erők által ellenőrzött terület körül” – közölték névtelen katonai illetékesek.

Harcok dúltak Aleppó északi részén is, ahol az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei elfoglaltak egy, rivális lázadók számára kulcsfontosságú utat. A moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz légierő gépei negyven “terrorista célpontra” mértek csapást az elmúlt 24 órában. Igor Konasenkov, a tárca szóvivője elmondta, hogy a bevetett Szu-34, Szu-24M és Szu-25SM típusú harci gépek a központi Háma, a keleti Deir ez-Zór, valamint az északnyugati Idlib, Latakia és Aleppó tartományokban hajtottak végre légicsapásokat az Iszlám Állam ellen.

Szíriai aktivisták és helyi tisztviselők eközben arról számoltak be, hogy Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet az orosz légi hadjáratot kihasználva fegyveresek százait vezényelte Szíria központi és északi részére. Orosz és amerikai katonai illetékesek újabb egyeztetést tartanak szerdán a szíriai légtérben való repülés biztonságáról és az esetleges incidensek megelőzéséről. Az orosz védelmi minisztérium közölte, elküldte javaslatait Washingtonnak. A két fél a nap folyamán videokonferencián folytat egyeztetést – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik