Nagyvilág

Lelőtt maláj gép: az ausztrálok tovább keresik a felelőst

Ausztráliát nem lehet elrettenteni attól, hogy tovább keresse az igazságot - jelentette ki Julie Bishop, az ország külügyminisztere.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter kijelentette, hogy a bűnügyi nyomozás folytatódik az ügyben, hiába próbálja meg Oroszország “hitelteleníteni” a holland vezetésű vizsgálóbizottságot. A bizottságnak ki kell derítenie azt is, hogy ki felelős a gép lelövéséért.

A tragédia ügyében nyomozó holland vizsgálóbizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy

egy szovjet gyártmányú, Buk típusú rakéta találta el és szakította szét a Boeing 777-es gépet.

Ukrajna szerint az orosz titkosszolgálatok tervelték ki a gép lelövését, és orosz katonák hajtották végre a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött területről. Oroszország viszont azt állítja, hogy a rakétát a kijevi kormányerők irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki, és a bizottság jelentése politikailag motivált.

A jelentés nem nevezi meg, hogy ki a felelős a rakéta indításáért, és arra sem tér ki, hogy melyik területről történt mindez. Ennek kiderítésére külön büntetőjogi vizsgálat folyik, amely várhatóan csak jövőre zárul le. A tragédiában a gépen utazó mind a 298 ember életét vesztette. Az utasok kétharmada holland volt, ezért bízták meg Hollandiát a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával, de a gépen 38 ausztrál állampolgár és ottani lakos is utazott.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik