Nagyvilág

Ikea-áruházzal bizonyítaná Ukrajna, hogy már nem annyira korrupt

Évekkel ezelőtt a kenőpénzek miatt hagyta faképnél Ukrajnát a svéd áruházlánc. A gazdasági miniszter úgy véli, ha lenne Kijevben Ikea, az igazolná, hogy már másképp mennek a dolgok.

Furcsa kéréssel fordult Ukrajna gazdasági minisztere a svéd Ikea áruházlánchoz: szeretné, ha nyitnának Kijevben egy bútoráruházat, mert azzal az ukrán kormány korrupció elleni harcának sikere igazolódna.

Az ügy előzménye, hogy az Ikea már 2009-ben akart egy áruházat Ukrajnában, még a szükséges földterületet is megvette Odesszában, aztán mégse lett semmi az üzletből – hivatalosan úgy indokoltak, hogy nem elég nagy a piaci igény. Az ukrán és a svéd sajtó viszont arról cikkezett, hogy azért álltak el a boltnyitástól, mert az ukrán tisztviselők kenőpénzeket vártak tőlük.

Végül az Ikea orosz leányvállalatának vezetője, ha közvetve is, de eloszlatott minden kétséget, amikor 2010-ben kifakadt egy interjúban és azt mondta: az Ikeának nincs elkülönített pénze korrupcióra és különben is, mi az, hogy Ukrajnában háromszor annyiért jutnak földterülethez, mint Moszkvában vagy Londonban.

Az ukrán pénzügyminiszter most azt mondta: Stockholmba látogatott, ahol azon igyekezett, hogy megváltoztassa az országról kialakult negatív képet és meggyőzze a döntéshozókat arról, hogy Viktor Janukovics tavalyi elűzése óta erőfeszítések történtek a korrupció visszaszorításáért és a Nyugathoz való közeledésért. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik