Nagyvilág

A pápa titokzatosan kért bocsánatot a botrányokért

Pontosan nem nevezte meg az egyházfő, hogy mire is gondol, de jelzésértékkel közölte: „jaj annak az embernek, aki miatt a botrány bekövetkezik".

Ferenc pápa az egyház nevében bocsánatot kért szerdán a római Szent Péter téri általános audiencián a megfogalmazása szerint az “utóbbi időkben a Rómában és a Vatikánban történt botrányokért”.

Korrupcióról lehet szó

Az egyházfő hozzátette: “Jézus igéje erős! Jaj a világnak a botrányokért! Jézus realista, és tudja, elkerülhetetlen, hogy botrányok történjenek, de jaj annak az embernek, aki miatt a botrány bekövetkezik”.

Ferenc pápa nem magyarázta el, hogy pontosan mire gondol. Kijelentései részben a Róma városában történt korrupciós botrányra utalhatnak, amely pénteken Ignazio Marino római főpolgármester lemondásához vezetett.

Újabb Vatileaks-botrány jöhet

A Vatikánban pedig annak a levélnek a nyilvánosságra hozatala keltett feszültséget, amelyet bíborosok egy csoportja Ferenc pápának írt a jelenleg zajló püspöki szinódussal kapcsolatban. A bizalmas levél kiszivárogtatása miatt Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa és a levél egyik állítólagos aláírója újabb “Vatileaks-botrányról” beszélt. A szintén bizalmas vatikáni dokumentumok sajtóközlése miatt 2012-ben kirobbant “Vatileakset” XVI. Benedek pápa lemondása követte 2013 februárjában.

Ferenc pápa ugyanakkor “elviselhetetlennek” nevezte azokat a botrányokat is, amelyek “gyermekeket sebeznek meg”.

A családról szóló rendes püspöki szinódussal kapcsolatban Ferenc pápa arra kérte a hívőket, imádkozzanak, hogy a tanácskozás olyan döntéseket hozzon, amelyek a legjobbak a családok számára. Az egyházfő kijelentette: “A családot védelmezve az emberiséget oltalmazzuk”.     A szinódus október 25-ig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik