Nagyvilág

Vannak veszélyes elemek a menedékkérők között, de nem szírek és irakiak

A német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője szerint felesleges a menekülthullámra csatlakozniuk a nemzetközi terroristahálózatok tagjainak.

Több veszélyes csoportot azonosított Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) a menedékkérők között, ezek azonban nem a legnagyobb számban érkező szírek és irakiak, hanem leginkább grúz bűnözők és észak-afrikai utcagyerekek – tudósít az MTI.

Kihasználják a tartózkodási jogot

Holger Münch, a BKA elnöke elmondta: az utóbbi hat évben megötszöröződött a grúz állampolgárok által beadott menedékjogi kérelmek száma annak ellenére, hogy szinte egy kérelmet sem fogadnak el. A kérelmezők arra használják a menekültügyi rendszert, hogy tartózkodási jogot szerezzenek és kérelmük elbírálásáig bűncselekményeket kövessenek el Németországban. A BKA már hatezernél is több grúz bűnelkövetőt azonosított és törekszik arra, hogy szétzúzza hálózataikat.

„Ez olyan ügy, mellyel erőteljesen foglalkoznunk kell, mert az ilyen hatások erősen befolyásolják a menekültek lakosság általi elfogadottságát” – mondta Münch, aki egy másik nagyobb csoportról is beszámolt. Ők nem szervezett bűnözők, hanem az észak-afrikai Magreb-térségből származó, felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúak, utcagyerekek, akik megtanulták, hogyan tartsák fenn napról napra magukat, akár bűnözés révén is.

Nem megoldás az elkülönítés

Az iszlamista terrorveszélyről azt mondta az elnök, hogy igen komolyan veszik az aggodalmakat, de eddig nem találtak olyan tényt, amely arra utal, hogy az Iszlám Állam vagy más terrorszervezetek emberei szivárognak be a menedékkérők között. Hozzátette: a nemzetközi terroristahálózatoknak nem kell rákapcsolódniuk a menekülthullámra ahhoz, hogy Németországban merényletet kövessenek el.

A befogadó állomásokon megmutatkozó agresszióról, tömegverekedésekről, etnikai alapú összecsapásokról Münch azt mondta: a tapasztalatok szerint nem lenne megoldás a nemzetiség szerinti elkülönítés, mert a probléma oka a tömegszállások zsúfoltsága. A kisebb befogadó állomásokon szinte egyáltalán nincsenek incidensek – közölte. A nők elleni támadásokról, nemi erőszakról szóló hírekről pedig azt mondta: még vizsgálódnak ezekben az ügyekben, de úgy tűnik, nincs szó rendszerszerű jelenségről. Korábbi hírek szerint Hessenben megerőszakoltak 15 nőt és gyermeket egy befogadó állomáson.

A menekültválság Holger Münch szerint abban a tekintetben jelent veszélyt, hogy szélsőjobboldali szerveződések saját nézeteik terjesztésére használhatják fel a krízist és erősödhetnek a szélsőjobb- és szélsőbaloldali szubkultúra erőszakra hajlamos rétegei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik