Nagyvilág

Törökország szerint senkinek nem kellene együttműködnie a kurdokkal

Attól tartanak, hogy az ő területük kárára alakulna független kurd állam.

Törökország arra figyelmeztette Amerikát és Oroszországot, hogy nem fogja tűrni a kurd milíciák térnyerését a határaihoz közeli északnyugat-szíriai területeken. A török kormány attól tart, hogy létrejöhet egy független kurd állam, melynek területét Irak és Szíria mellett Törökországból is kihasítanák.

Újra fellángolt az erőszak

„Ha a szíriai kurd milíciák átlépnék az Eufrátesz folyó vonalát, kiterjesztve az ellenőrzésüket a török határ mentén az iraki Kurdisztántól a Földközi-tenger partvidékéig, az Ankara türelmének végét jelentené” – mondta a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő török tisztségviselő.

A kurdok fegyveres szeparatista cselekményei 1984 óta tartanak, az áldozatok száma meghaladja a 40 ezer főt. Idén júliusban vége szakadt a fegyverszünetnek a török biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt nevű lázadószervezetek közt és újra fellángolt az erőszak. A törökök attól tartanak, hogy az Egyesült Államok támogatását élvező szíriai kurd Népvédelmi Egységek nevű szervezet még jobban felszíthatja a szeparatista törekvéseket. A Népvédelmi Egységeket ugyanakkor az Iszlám Állam ellen leghatékonyabban küzdő szervezetként tartják számon a térségben.

Háborús bűncselekményt emlegetnek

Törökország úgy érzékelte, hogy a Szíriában két hete légicsapásokat végrehajtó Oroszország ugyancsak támogatja a kurdokat. Törökország viszont terrorista csoportként tartja számon a Népvédelmi Egységeket és közölték: szeretnék, ha minden ország mérlegelné a velük való együttműködés következményeit. A Népvédelmi Egységek hétfőn bejelentette, hogy szövetségre lép szíriai arab lázadókkal, akiket az Egyesült Államok támogat. Az együttműködés célja, hogy csapást mérjenek az Iszlám Állam fővárosának számító Rakkában.

A törökök viszont azzal vádolják a kurd milíciát, hogy erőszakkal űzi el a türkmén és arab közösségeket a lakóhelyeikről, amit az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is kifogásol, háborús bűncselekményt emlegetve. A kurd milícia ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az általuk elfoglalt területekről menekülők a harcok miatt hagyták el otthonaikat és bármikor hazatérhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik