Nagyvilág

Oroszország szerint elfogultan vizsgálták a maláj gép katasztrófáját

A holland miniszterelnök együttműködést kért tőlük, de az oroszok furcsának nevezték a kérést.

Ukrajnának nem volt tudomása arról, hogy légvédelmi fegyvereket vethetnek be az ország keleti részén, ezért nem zárta le a légteret a konfliktus sújtotta terület fölött – mondta az ukrán külügyminiszter, reagálva a maláj utasszállító gép tavalyi katasztrófáját vizsgáló, holland vezetésű nemzetközi szakértői bizottság megállapításaira. A jelentés külön kitért arra, hogy Ukrajnának fel kellett volna ismernie a veszélyt, amely végül a tragédiához vezetett.

Pavlo Klimkin azt mondta: az ukrán vezetés meg volt győződve arról, hogy a térségben csak hagyományos fegyvereket vetettek be. Hozzátette: mindent megtesznek a felelősök bíróság elé állítása érdekében, a történteket háborús bűnnek nevezte.

Mark Rutte holland miniszterelnök együttműködésre szólította fel Oroszországot az ügyben folyó büntetőjogi vizsgálatban, egyúttal minden érintettől visszafogottságot és türelmet kért, hangsúlyozva, hogy a bűnösök felkutatása még hosszú, alapos munkát igényel.

Az orosz külügyminisztérium válaszul kétségbe vonta a holland vizsgálat elfogulatlanságát és közölte: nincsenek meggyőződve arról, hogy a vizsgálat valóban a tényszerű feltárást és nem az Oroszország ellen hangoztatott vádak igazolását szolgálja. Marija Zaharova külügyi szóvivő furcsának nevezte a holland miniszterelnök együttműködésre vonatkozó kérését. Az orosz külügyminiszter-helyettes pedig azt kifogásolta, hogy a holland fél „egyetlen pillanatra sem vette figyelembe az Oroszország által első kézből szolgáltatott információkat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik