Nagyvilág

Kitört a botrány a kínai légitársaság megalázó rituáléi miatt

Hatalmas felháborodást váltott ki néhány, a kínai közösségi médiában terjedő fotó, amiken egy egyenruhás légiutas-kísérőnő látható, amit egy gép fedélzetén, az ülések feletti csomagtartóban fekszik – írja a BBC.

A WeChat nevű közösségi média felhasználói szerint, ami a fotókon látható, az szimpla zaklatás. Az eredeti poszt írója szerint a stewardessek gyakran van kitéve ilyesminek. „Az, hogy 30-50 órás szolgálatok végén, megalázó dolgokra kényszerítik őket a biztonsági személyzet tagja, egyfajta iparági hagyomány” – fogalmaz.

kép: Civil Aviation Tabloid
kép: Civil Aviation Tabloid

A felháborodáshullámot követően a Kunming Airlines közleményt adott ki, melyben azt ígérik, hogy kivizsgálják az ügyet, és mindent megtesznek azért, hogy soha ne fordulhasson elő hasonló incidens. Hozzátették: a kabinszemélyzet soha nem nyújtott be semmilyen panaszt. Igyekeztek leszögezni azt is, hogy mindaz, ami fotókon látható, a landolás után történt, vagyis nem befolyásolta a járat biztonságát.

A kínai állami tévétársaság híradója, a CCTV News szerint, a légitársaság minden fiatal, női alkalmazottja szó nélkül aláveti magát különböző megaláztatásoknak, mert félnek tőle, hogy ha nem így tesznek, akkor idősebb kollégáik nem fogadják majd be őket. A híradó ugyanakkor úgy tudja, hogy ennek ellenére többen éltek hivatalos panasszal a légitársaság vezetése felé, de mégsem történt semmi, a rituálék folytatódtak.

A kínai internetezők szinte egy emberként sorakoztak fel a stewardessek mögött. Úgy vélik, épp elég gondjuk van a problémás utasokkal és a kiszámíthatatlan munkabeosztással, nem kellene, hogy még a kollégáik is bajt keverjenek. Mások amiatt aggódnak, hogy a légi közlekedésben dolgozó profi szakemberek úgy viselkednek, mit a gyerekek az iskolákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik